maandag 28 juni 2010

Relatief rustig

Ongeveer drie jaar waren we bezig met ontwerpen en bouwen.
Eerst was er het bouwklaar maken en ommuren van het bouwperceel van Hay en Nong.
Aansluitend begon de ontwerpfase voor hun huis het bouwen sloot hier naadloos op aan.
Eens dat huis klaar kreeg ons ontwerp langzaam maar zeker zijn definitieve vorm en intussen is ook dat huis gebouwd en al bijna een half jaar bewoond.
Na de bouwwerken werden de tuinen aangelegd, bij ons iets verder doorgedreven dan bij Hay en Nong.
Hay en Nong kunnen tijdens de enkele maanden dat ze hier eind dit jaar zullen verblijven de tuin verder naar hun zin inrichten en eventueel enkele kleine aanpassingen aan het huis uitvoeren.
Nu al die werken achter de rug zijn blijft er enkel de instandhouding, dat zijn kleinigheden voor wat betreft het huis heel wat meer werk echter in de tuin.
Toch is er heel wat tijd vrijgekomen die moet ingevuld worden.

De laatste maanden, de periode van de protesten in Bangkok, kon je de dag bij wijze van spreken nog vullen met het volgen van het nieuws.
Nu er in de straten van Bangkok terug relatieve rust heerst is de berichtgeving ook weer heel wat minder, over wat er in de nasleep allemaal aan de gang is lijkt de verslaggeving vrij beperkt.
Ook in België en Nederland zit de politiek nog danig in de knoop heb ik de indruk.
In België leverden de kiezers een duidelijke keuze, probleem is dat de keuzes in Noord en Zuid nogal ver uiteenlopen en dat de "winnaars" nu toch gedwongen worden om, aangevuld met kleinere spelers in het veld met weer andere ideeën, samen te gaan besturen en vooral enkele acute problemen te gaan oplossen.
Welke combinatie dat gaat worden is momenteel een knoop die nog moet ontwart worden.
In Nederland waren er ook duidelijke winnaars en verliezers maar daar krijgt men, lijkt mij, met een cordon sanitaire zoals we dat in Vlaanderen reeds lang kennen te maken.
Voor zover ik het begrepen heb zijn diverse coalities mogelijk maar zit er in ieder van die mogelijkheden een partij die die coalitie eigenlijk niet wil.
Als zo'n coalitie uiteindelijk toch tot stand komt blijft volgens mij het risico bijzonder groot dat ze vroegtijdig weer ontbonden wordt.
Dit is echter geen politiek blog, ik wou enkel aangeven dat ik de nieuwsberichten volg maar dat dit zeker niet avondvullend is.

Op mijn "To Do" lijstje staat o.a. nog het ordenen en overzichtelijk opbergen van mijn administratie.
Het is niet zo dat dit nu zo'n wanorde is maar het moet zo zijn dat om het even wie daar zijn weg in kan vinden en dat is niet vanzelfsprekend.
Het plotse overlijden van Yai Sap is de aanleiding om hier weer eens bij stil te staan.
Voor ons als bezitters van een buitenlands paspoort is er met een aantal bijkomende zaken rekening te houden en voor enkele daarvan moet ik zelfs nog uitzoeken wat er desgevallend juist moet gebeuren.
Het is echter niet de leukste opdracht en ik zal moeten opletten dat er ook werk van gemaakt wordt.

De Zuidertoren laat ook nog op nieuws wachten.
Niet dat ik me reeds grote zorgen maak maar met de huidige lage wisselkoers van de Euro tegenover de Baht moeten een aantal zaken mogelijk aangepast gebudgetteerd worden, dat is echter pas mogelijk als ik zicht heb op het pensioenbedrag dat ik vanaf januari mag verwachten.
Nu is het zo dat je sinds kort online in je pensioendossier kan gaan kijken maar ...
Als in het buitenland wonende Belg hebben we (nog) geen eID, ook geen kaartlezer dus en kunnen we niet inloggen.
Voor ons is er echter nog het alternatief van de "token".
Ik heb reeds lang een nooit gebruikte token waarvan ik intussen de gebruikersnaam en paswoord niet meer weet, Phan heeft als relatief nieuwe Belg nog geen token.
De poging om er voor haar een aan te maken via de website stuitte op moeilijkheden, het rijksregisternummer blijkt niet te matchen met het nummer van de in Bangkok uitgereikte ID kaart en/of de vorig jaar teruggekregen SIS kaart.
Mijn poging om een nieuwe login aan te vragen stuitte op dezelfde moeilijkheden.
Ik heb dus maar via het formulier de problemen voorgelegd en wacht op antwoord.

Ik ben intussen aan het opruimen geslagen.
Al mijn e-mailaccount's worden onder handen genomen en wat weg kan vliegt eruit.
Je herleest daarbij een aantal leuke maar ook minder leuke zaken en dat weekt herinneringen los.
Vele mail's zijn echter intussen zo overjaars dat ze weg kunnen.
Ook de verzameling digitale foto's op mijn computer wordt uitgezuiverd.
Dubbele bestanden opzoeken en eventueel verwijderen, foto's hernoemen en verzamelen in duidelijk herkenbare mappen, foto's labelen, ... eens het werk achter de rug moet de verzameling een stuk makkelijker te doorzoeken zijn.
Ook hierbij komen natuurlijk weer heel wat herinneringen los.
Naar de familie toe denk ik dat dit werk gaat resulteren in weer eens enkele albums op het internet, voor wat bloggen betreft ben ik al enkele foto's tegengekomen die ik maakte om eventueel iets over te schrijven en dat gaat er op termijn dan mogelijk ook van komen.

De bouwwerken en de tuinen hebben ervoor gezorgd dat ik reeds lang, veel te lang, mijn dagelijks fietstochtje heb ingeleverd.
Het goede voornemen is om dit toch terug op te nemen. Dagelijks gaat vanwege het tuinonderhoud niet meer lukken maar enkele keren in de week is gewoon een must.
Ook het bloggen kan daar wel bij varen want het fietsen zorgt er toch voor dat je veel nauwer contact houd met de gebeurtenissen in het dorp, 'k ga er terug werk van maken.