zondag 29 augustus 2010

Khaeng Ruea Phon Phisai

Als ik er het www op napluis lijkt het in de meeste Mekonglanden een traditie, wedstrijden met de lange smalle roeiboten ook “Dragon Boat” genoemd.
Rowing Festivals  1st - 7th Ocober 2010
Each temple owns and maintains a Dragon Boat. During the rowing festivals these boats, manned by as many as forty people, take part in races on the Mekong.
Lees verder op nongkhaiinformation.com
In Nong Khai city vinden de wedstrijden blijkbaar begin oktober plaats, verder stroomafwaarts in Phon Phisai is het steeds kort na Ok Phansa
De juiste inzet van de wedstrijden is me niet helemaal duidelijk, wat ik wel weet is dat alles gedurende meerdere dagen plaatsvind en dat het voor degenen die er bij betrokken zijn een ernstige zaak is.
Zo moest onze aannemer vorig jaar het oude huis snel afbreken tussen Ok Phansa (Bang Fai Payanak) en de roeiwedstrijden.



Tijdens de wedstrijden is er op de oever ook dagelijks een markt wat natuurlijk tot de gezelligheid bijdraagt.



Het filmpje geeft nog wat duidelijker de inzet van de roeiers en de sfeer weer.


Bij het Googelen vond ik de website van de Mekong Dragons, de plaats(en) waar ze hun wedstrijden betwisten waren wat onverwacht, kijk maar eens.

maandag 23 augustus 2010

Changwat Bueng Kan

De beslissing moet nog verder door de administratieve molen maar je kan intussen wel stellen dat Bueng Kan de zevenenzeventigste provincie van Thailand is.

Met dit bericht Cabinet declares Bueng Kan as 77th province of Thailand werd begin augustus de regeringsbeslissing aangekondigd, en in een ander bericht Bueng Kan people delighted after district named Thailand’s 77th province leest men over de vreugde bij de inwoners van de nieuwe provincie en de goedkeuring (ik hoorde hier vooralsnog ook enkel positieve reacties) van de overheid en bevolking van Nong Khai de provincie waarvan de nieuwe provincie wordt afgesplitst.
De inauguratie van de nieuwe provincie is ook reeds gepland lees ik op deze pagina van www.sawadee.com
Princess’s Cup Boat Race
An inauguration of the new province, Bueng Kan officially formed on 3 August to mark its new status is celebrated on 10 – 12 September. There will be a Boat Race to win HRH Princess Maha Chakri Sirindhorn’s cup.
Ook onderstaand kaartje staat op www.sawadee.com en ik hun bekwam toestemming om het hier te gebruiken waarvoor dank.
Bron van het kaartje: http://isan.sawadee.com/buengkan/map.html 

Ook Wikipedia heeft intussen natuurlijk reeds een wiki/Bueng_Kan_Province pagina.

Ik wil hier graag drie goede herinneringen aan wat nu changwat Bueng Kan is beschrijven.
Wat Phu Tok, Nong Khai is an exclusive hilltop and best meditation retreat. It is also known as the Lonely Hill. In this holy retreat more than 50 monks reside in huts set atop the red cliffs. Located 170 km away from Nong Khai, this holy temple gives enlightening experiences to visitors and travelers. On getting closer to this holy temple, the colored wooden pathway will show you seven levels. These seven levels stand for seven phases of enlightenment or nirvana.
Lees verder op Travour.com
Bij mijn eerste bezoek aan Paksuai bezocht ik reeds deze indrukwekkende site en deed, het was 1991 en ik voelde me dus nog veel jonger, de klim naar de top.
De foto’s zijn van een laatste bezoek (2006) in gezelschap van Jan en Ooy. Jan deed toen de klim naar de top, ik en de vrouwen pasten.



Bung Khong Long, 13 km in length and 2 km in width is one of the largest natural lakes in north-eastern Thailand . The lake and around 380 hectar of marshland in the north are in the Wetland Conservation Program of the United Nations Development Programme UNDP.
Lees verder op isaan-travel.com
Dit meer bezochten we in mei 2005 op een lichtjes regenachtige dag.
Toch was ook in die omstandigheden te merken dat het daar best gezellig is en dat het er in betere omstandigheden zeker behoorlijk druk kan worden.

  
Bueng Kan Immigration is waar ik in 2009 mijn jaarlijkse “Extension of Stay” moest halen.
Niettegenstaande de procedure op een zeer vriendelijke en vlotte manier afgehandeld werd ben ik, vanwege de afstand natuurlijk, blij dat het bij die ene keer blijft en ik terug bij Nong Khai Immigration mijn verblijfsvergunning in orde kan houden.

donderdag 19 augustus 2010

Anusawari Prap Ho fair

Sinds we in Thailand wonen bezoeken we jaarlijks in de periode tussen 5 en 15 maart (minstens) twee keer de anusawari in Nong Khai.
Dit is een evenement dat ik gemakkelijkshalve vergelijk met wat we in België, en ik denk ook Nederland, kennen als een “braderij of is het braderie”

Zoals steeds in Thailand neemt eten en drinken een belangrijke plaats in, dermate dat de straat die hiervoor voorbehouden wordt in die periode (en voor velen het hele jaar door) “Thanon Ahan” noemt wat je als “eetstraat” kan vertalen.
Al bij al heerst er in die periode een gezellige drukte en sfeer in Nong Khai, echt aangenaam om enkele uren te vertoeven.
Ik wou natuurlijk wel eens weten wat de achtergrond voor dit alles was, zoekwerk met het gekende probleem van hoe schrijf ik wat ik hoor brachten me nergens.
Een eerste klik kwam toen Phan me vertelde dat het om een beeld ging “same same New York”.
Ik ging op statue en monument zoeken en kijk anusawari betekend monument.
Om welk monument gaat het dan is de logische volgende vraag, zoeken op “anusawari Nong Khai”  bracht me niet echt een oplossing, Googelen met “monument Nong Khai” leverde deze korte omschrijving in Wikipedia.
Prap Ho Monument (อนุสาวรีย์ปราบฮ่อ) The cremated bones of those who lost their lives in the suppression of the Ho in 1886 have been contained inside the monument to honour the good deeds of those who sacrificed their own lives for the nation. There are inscriptions in Chinese, English, Laotian and Thai on all four directions of the monument.
Hiermee kon ik weer verder maar echt veel blijkt er niet te  vinden.
Ik geef nog de link naar twee websites met wat informatie, merk de verschillende “transliteratie” van een aantal namen.
http://attractions.nongkhaiinformation.com/Prap_Ho_Monument/
http://www.thailandventure.com/guide/nong_khai/attraction/monument_for_haw_tribe.html
Tot slot nog een foto van het monument (tijdens de feesten) en de ervoor gelegen fontein.

zondag 15 augustus 2010

Taal, vertalen, transliteratie

Wetende dat ik meerdere Nederlandse lezers heb en dat ons taalgebruik niet steeds gelijk loopt begon ik de blog post “Bricoleren” met volgende verklaring.
Ik ga het niet over biljarten hebben, wel over "inventief knutselen".
Op het bericht kwam een reactie van Peter, ik citeer:
Nou, ik kende de hele term niet, dus bedankt voor de uitleg.
En afgelopen weekend toch in Antwerpen geweest, maar blijkbaar onvoldoende om de taal op te pikken :)

maandag 9 augustus 2010

Bricoleren

Eerst even de titel van dit bericht verklaren want Nederlanders begrijpen die (mogelijk) anders dan Vlamingen en/of Antwerpenaren.
Ik ga het niet over biljarten hebben, wel over "inventief knutselen".

Ik ben een intensief gebruiker van Google producten. E-mail, (online) fotobeheer, bloggen, website, ... gaat allemaal via Google producten.
Ik tracht mijn "privé" zoveel mogelijk gescheiden te houden van andere activiteiten op het internet en heb dus behalve de persoonlijke account voor mij en Phan een account (eigenlijk meerdere) voor het aanmelden bij Blogs, Forums, Sociale Netwerken, ...

zaterdag 7 augustus 2010

Verdwenen Monument

Sommige dingen schat je pas naar waarde als ze verdwenen zijn.
Zo had Phon Phisai tot voor enkele jaren een erg bijzondere (tweede) brug die een alternatieve toegang tot het plaatsje bezorgde aan voetgangers, fietsers, motorfietsen en samlor (driewielers).
Toen de brug gesloopt werd om plaats te maken voor een nieuwe besefte ik pas er geen foto van te hebben.
Met wat speurwerk vond ik enkele foto's op het internet zodat ik, met toelating, toch kan laten zien waar ik het over heb.


woensdag 4 augustus 2010

Rijstoogst 2010 Update begin augustus

Het regent hier de laatste tijd regelmatig lichtjes en af en toe stevig.
Naar mijn gevoel zijn de hoeveelheden nog minder dan normaal maar denk dat de problemen voor de landbouwers rondom ons toch van de baan zijn.
Langzaam maar zeker worden alle velden beplant en begint de omgeving er weer groen uit te zien.








De nieuwsberichten over diverse overstromingen in Azië worden hier vanzelfsprekend ook gevolgd, die in China echter met de meeste aandacht.
Aljazeera had eerder deze week een artikel over de overstromingen in China en over het vollopen van de stuwmeren.
Ook het Thaise televisienieuws had het erover en dat zorgde voor onrust om niet te zeggen lichte paniek.
De Chinezen zouden aangekondigd hebben dat ze kortelings moeten overgaan tot "ploi nam" het laten weglopen van water en dat komt zeker voor een deel in de Mekong terecht.
De onrust is ook niet moeilijk te begrijpen als je ziet hoe snel de Mekong, en dus ook Nam Suai, steeg.










Phan kwam dan ook naar de voorspellingen van de M.R.C. vragen.
De grafieken tonen duidelijk de snelle stijging, het dalen en de voorziene hernieuwde stijging.



De grafieken, en het zicht op de brug, tonen ook duidelijk dat we nog lang niet in de gevarenzone komen maar met het aangekondigde lozen van water in China en de ervaring van 2008 zal ik de voorspellingen nu toch extra in de gaten gaan houden.