maandag 31 januari 2011

Dossier levenseinde in Thailand - Deel 1

Inleiding


Ik citeer om te beginnen mezelf uit het bericht Levenseinde - Deel 1
In de voorbereiding van onze emigratie naar Thailand maakten we met de familie enkele afspraken.

Bij het maken van die afspraken kwam de wedervraag of, in het geval het moment voor iemand van ons gekomen zou zijn, het mogelijk is de familie in België minstens de kans te geven te overwegen naar Thailand te komen, en dat kan.
Die vraag kwam er omdat ik duidelijk de wens had uitgesproken om hier en volgens de hier geldende gebruiken gecremeerd te worden.
Eén van de reacties op dit bericht kwam van Videomaster:
Vraag ik me bij deze af, of je voordien als expat ergens, al dan niet geschreven, toelating dient te geven om hier in Thailand gecremeerd te worden?
Dit soort vragen maar ook de vaststelling dat je eigenlijk steeds met een plots overlijden rekening moet houden deed me, nog maar eens, besluiten dat ik dringend moest uitzoeken wat er nu allemaal mag, moet en kan ingeval van het overlijden van een Belg in Thailand.
Het is natuurlijk belangrijk “je zaken” steeds goed op orde hebben en ervoor te zorgen dat je Belgische en Thaise familie op de hoogte is van je laatste wilsbeschikkingen.
Ik benader de zaak hier vanuit onze eigen situatie, de lezer moet zelf uitmaken wat voor hem of haar en voor zijn of haar land van herkomst van toepassing is.
Het onderwerp is er nu eenmaal naar dat je een aantal mogelijkheden onder ogen moet zien.
Als ik volgens de logica van leeftijd eerst “vertrek” zal Phan zeker steun van de Belgische familie nodig hebben voor de administratieve afhandeling in België.
Mocht zij toch eerst gaan dan kunnen en moeten de kinderen een deel van de zaken afhandelen maar blijven er ook voor mij belangrijke stappen te zetten.
Gans anders ligt het mochten we, je kan niets uitsluiten, gelijktijdig het hoofd leggen, dan is zeker de inbreng en samenwerking van beide families noodzakelijk.
Ikzelf ben Belg, dat Phan dubbele nationaliteit heeft en dus voor haar ook de Belgische procedures moeten doorlopen worden zal door de Thaise familie wellicht over het hoofd gezien worden, daar moet onze Belgische familie dus mee over waken.
Om het “dossier” overzichtelijk en leesbaar te houden splits ik het in meerdere delen en zet die onder een nieuw label.
 

Vertrek naar Thailand voor de crematie.


Indien een mogelijk overlijden zich aankondigt met b.v. een ziekte kan je een eventuele reis voorbereiden, komt een overlijden plots is het moeilijker en moet overwogen worden of het haalbaar is.


Voor een kort verblijf in Thailand is er, voor Belgen en Nederlanders, geen visumplicht maar je moet wel in het bezit zijn van een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is, een ticket voor de terugreis en voldoende “middelen van bestaan”.
TOURIST VISA EXEMPTION
- According to the Interior Ministerial Announcements dated 1 October B.E. 2545 (2002), 20 December B.E. 2545 (2002), 18 October B.E. 2547 (2004) and 6 May B.E. 2548 (2005), passport holders from 41 countries and 1 special administrative region - Hong Kong SAR - are not required to obtain a visa when entering Thailand for tourism purposes and will be permitted to stay in the Kingdom for a period of not exceeding 30 days on each visit. If such foreigners enter the Kingdom at the immigration checkpoints which border neighboring countries, they will be allowed to stay for 15 days each time,  except Malaysian nationals who cross the borderline from Malaysia whose granted period of stay will not exceed 30 days each time.     
- Please note that Tourist Visa Exemption does not apply to foreigners holding Travel Document for Aliens issued by these countries.
- Foreigners entering Thailand under the Tourist Visa Exemption category must possess adequate finances for the duration of stay in Thailand (i.e., cash 10,000 Baht per person and 20,000 Baht per family).
...
Bron
In bovenstaande tekst lees je niets over de zes maanden regel en over het ticket, daarvoor moet je bij vragen en antwoorden zijn.
Q: I would like to go to Thailand for vacation for 2 weeks. I hold American passport. Do I need a visa?
A: Nationals of the United States of America and 41 other countries are eligible to travel to Thailand, for tourism purpose, with the exemption of visa and are permitted to stay in the Kingdom for a period of not exceeding 30 days.
Therefore, you do not need a visa.
However, please make sure that you are in possession of a passport valid for at least 6 months, a round-trip air ticket, and adequate finances equivalent to at least 10,000 Baht per person or 20,000 Baht per family. Otherwise, you may be inconvenienced upon entry into the country.
...
Bron
Afhankelijk van de periode waarin je moet reizen zal het vinden van een ticket vlot of moeilijk verlopen, de periode bepaald natuurlijk ook mee de prijs.
Indien je niet in het bezit bent van een paspoort en het dus met de spoedprocedure moet bestellen krijg je toch meteen met aanzienlijke kosten te maken.
Onderstaande informatie komt van de website van Ranst onze laatste Belgische gemeente.
Reispas Ranst
Alvorens in België beslissingen te nemen en uitgaven te doen moet je volgende twee zaken met de familie in Thailand overleggen.
Eerst moet je weten of er reeds toelating tot crematie is, meer hierover in het volgende deel, en ten tweede moet je navragen hoe lang ze willen en kunnen wachten op je eventuele komst.
In het eerder genoemde Levenseinde - Deel 1 kan je lezen dat er dagelijks een ceremonie met monniken is en dat er dag en nacht activiteiten zijn, dat kost natuurlijk moeite en geld.
Familie die soms ver uit de buurt woont en werkt kan ook niet onbeperkt vrij krijgen, daar moet je toch ook wel rekening mee houden.
Naar mijn gevoel moet je crematie een week tot tien dagen na het overlijden als een maximum beschouwen.

dinsdag 11 januari 2011

Driedaagse uitstap

Nadat we de oudste zoon en zijn echtgenote mee op vakantie in Pattaya hadden begonnen we een mogelijkheid te zoeken om ook enkele dagen met de jongste en zijn vriendin door te brengen.
Rekening houdend met de feestdagen, werk en school kwamen we uit bij 5, 6 en 7 januari en legden meteen de minibus vast.

Gezien ze in Nakhon Ratchasima, in de volksmond Korat genoemd, werken en studeren zouden we daar verzamelen. Plaay en deze keer ook Georges vertrokken met ons vanuit Paksuai, Dong kwam van Bangkok naar Korat.

Phan had een bezoek aan de Wat Luang Phor Toh in Korat op het wenslijstje staan.
Wat luang bpoo dtoh is een alternatieve transliteratie, maar ook door te Googelen op MahawiharnSikhiu, en Si Khiu kom je bij beelden van deze indrukwekkende tempel en mooie omringende tuinen.
Als je op deze link klikt en er voor kiest om ook (Panoramio) foto's te zien heb je meteen de juiste locatie.













Behalve deze foto heb ik er, zoals gebruikelijk, nog meer in een Picasa album staan.

De bezieler van de bouw van deze tempel(s) is Sorapong Chatree een Thaise filmster die regelmatig in de tempel aanwezig is en dan tijd maakt voor een fotosessie met de bezoekers.















Behalve met onderhoud en afwerking van de tempels is men ook reeds met nieuwe projecten bezig.




















































Het ganse complex is zonder toegangsgeld te bezoeken en daarenboven kan men ook nog gratis "raat naa", een dikke noedelsoep (1 van de weinige Thaise gerechten waar ik niet echt een liefhebber van ben) eten.




























Aanvankelijk hadden we ook het Khao Yai National Park in Korat op het programma staan maar besloten om dat voor een volgende keer te houden.


We verlaten Korat en zetten via Saraburi koers richting Ayutthaya waar we de eerste nacht doorbrengen in het Ayutthaya Riverside Hotel, schuin tegenover het station gelegen.


























We nemen 3 standaard kamers (800 Baht) en 1 kamer op de hooste verdieping, die is 400 Baht duurder.
Je hebt hier behalve een bad i.p.v. douche wel uitzicht over de stad maar verder is zowat alles als in de andere kamers. De volgende ochtend bleek dat wij als enige last hadden van de treinen, dat was dus ook een bonus voor de 400 Baht extra.




















Wat ook tegenviel was dat je extra moest betalen voor Wi Fi Internettoegeng (100 Baht voor 2 uur), in Pattaya was dat inbegrepen.

Bij het hotel hoort een vlottend restaurant dat gezellig, goed maar, zelfs met 10% korting voor hotelgasten, in vergelijking met Pattaya toch wel prijzig is.


























Het ontbijtbuffet was netjes en goedgevuld met Thaise en Westerse gerechten.


























Alles welbeschouwd, dus ook de ligging in acht genomen, is het hotel toch wel aan te bevelen.

Ayutthaya is bekend als oude hoofdstad van Thailand en staat op het programma van de meeste rondreizen, ik was er dan ook al eens bij mijn eerste bezoek aan Thailand, dat dacht ik althans.
Nu ik er (opnieuw?) was en weinig herinneringen loskwamen twijfel ik of het niet Sukhothai is dat ik me herinner. De oude foto's eens bekijken zou raad kunnen brengen maar ik vrees dat die nog in mijn laatste "verhuisdoos" in België zitten.

Ayutthaya heeft ontelbare tempels, we hadden er vier geselecteerd die we wilden bezoeken.
De Wat Mahathat herbergt o.a. dit merkwaardige Boeddha hoofd.



















































Tweede op het programma is de Wat Phra Sri Sanphet


























Wij maken onze verplaatsingen met de minibus, sommige toeristen gebruiken olifanten als vervoermiddel.


























De derde tempel die we bezoeken is de Wat Chaiwatthanaram



















































De laatste die we hier op het programma hebben is de Wat Yai Chaimongkol die een beetje buiten het centrum gelegen is.















































Bij de eerste drie tempels betaalde de farang 50 Baht en de Thai 10 Baht, bij de laatste betaalde enkel de farang 20 Baht. Al zijn de verhoudingen in de "double pricing" aanzienlijk het gaat tenslotte om kleine bedragen waar ik me niet druk wil om maken.

Terloops ook even vermelden dat een aantal foto's manueel hun Geotag kregen omdat ik de Photo Trackr soms te laat inschakelde of omdat de batterij te snel leeg was.

Vanuit Ayutthaya zetten we (terug) koers richting Saraburi
In deze provincie willen we de Wat Phra Phutthabat - Wat Phra Phutthabat bezoeken welke een heel eind richting Lopburi gelegen is maar dat is geen probleem want ook daar willen we naar toe.


De voetafdruk van Boeddha is de reden van bestaan en de aantrekkingskracht van deze mooie tempel.



























Wat ons tijdens de ganse trip opvalt is de zorg waarmee men deze toeristische plaatsen onderhoud en de mooie tuinen waarmee de gebouwen worden omringt.

Lopburi stad is bekend om zijn Khmer tempels en zijn apen en staat eveneens op het programma van de meeste rondreizen, hier was ik, zo'n 20 jaar geleden al eens, zeker weten.

Eerst bezoeken we de Wat Phra Bat Nam Pu een tempel waar een groot aantal HIV/Aids patiënten,  vaak verstoten door hun omgeving, verzorgd worden.

































































In de voorbereiding had ik wat moeite om deze tempel te lokaliseren maar eens we in de buurt van Lopburi kwamen zag ik regelmatig, ook Engelstalige, wegwijzers maar ... de laatste kilometers stonden er enkel wegwijzers in het Thai en da's toch wel een probleem omdat de tempel wat afgelegen ligt.
Voor wie hem wil bezoeken kunnen de Geotag van de foto's en de kaartjes aan het einde van dit bericht een hulp betekenen.

We bezoeken nog Phra Prang Sam Yot en de apen in zijn omgeving.
De drie torens zijn natuurlijk nog dezelfde maar voor de rest klopt er niets meer met het beeld dat al zo'n twintig jaar in mijn geheugen zit.













































In het San Phra Kan (Kala shrine) treffen we een eenarmige aap die zich zonder concurrentie tegoed doet aan het voorradige fruit.



















































Vanwege het nog drukke autoverkeer verkies ik toch maar niet in 1 van de straatrestaurantjes te eten maar vinden een "gewoon" eethuisje wat verderop net zo lekker maar veel minder duur dan gisteren.


We logeren in het Lopburi Inn Hotel aan 600 Baht per nacht, hier is Wi Fi wel gratis en het ontbijtbuffet is, alhoewel ietsje beperkter, erg goed.
De kamers, het sanitair in het bijzonder, geven hier echter een uitgeleefde indruk er moet stilaan aan renovatie gedacht worden.



























We willen op de terugweg nog twee zaken bezoeken en het eerste is een suan dok thantawan
Gezien we vanuit Lopburi starten nemen we niet de beschreven route maar komen meteen op de weg nr. 3017 en stoppen aan het Jumpee sunflower park.












































































Verder langs de weg nr. 3017 merken we nog diverse gelijkaardige mogelijkheden tot bezoek van de velden.

Als afsluiter bezoeken we de Pasak Jolasid Dam


























We maken, voor 25 Baht per volwassene en 10 Baht per kind, een ritje over de dam en zien weer mooi aangelegde tuinen.



















































Bij het keerpunt vinden we nog een mooi wit Boeddhabeeld en natuurlijk kraampjes die snoep, drank en souvenirs willen verkopen.


























We vervolgen "binnendoor" onze weg richting Korat waarbij me opvalt dat de wegen niet altijd maar toch meestal best goed onderhouden zijn en dat investeringen doordacht en eerst op de "moeilijke" plaatsen gebeuren.
Na een laat middagmaal in Korat brengen we Taeng en zijn vriendin Pat weer naar "Wing 1", de rest van het gezelschap rijd nog ongeveer zes uur over het traject tot Paksuai.


Om een idee te hebben van afstand en reistijd berekende ik vooraf de etappes in Google Maps.
Omdat het programma soms wat wijzigde heb ik ze bij thuiskomst aangepast aan de werkelijk gevolgde weg.

1 Ban Paksuai - Wat Luang Phor Toh 
2 Wat Luang Phor Toh - Ayutthaya Riverside Hotel
3 Wat Yai Chai Mongkol - Wat Phra Phuttabat
4 Wat Phra Phuttabat - Wat Phra Bat Nam Pu
5 Wat Phra Bat Nam Pu - Lopburi Inn Hotel
6 Lopburi Inn Hotel - Pasak Jolasit Dam
7 Pasak Jolasit Dam - Ban Paksuai

Informatie over bezienswaardigheden en hotels vond ik (o.a.) via volgende link's.
Voor Ayutthaya Hotels - Info - Map
En voor Lopburi Hotels - Info

Ook de foto's in Panoramio waren een grote hulp bij de voorbereiding en dit om plaatsen te bepalen en om de bezienswaardigheid in te schatten.
Niet dat ik veel foto's heb die voor Panoramio van grote betekenis zijn maar ik ga er de volgende dagen toch enkele plaatsen om een aantal plaatsen (hopelijk) beter vindbaar te maken.