dinsdag 28 juni 2011

Nieuw rijstveld

Neen, neen we hebben niet nog een rijstveld gekocht!


Nu het wat rustig is i.v.m. onze rijstvelden leek het me geen slecht idee een keer te beschrijven wat er allemaal komt bij kijken om een stukje landbouwgrond op de natuur terug te winnen.
Nichtje Dong kwam begin 2010 door een "transactie" binnen de familie in het bezit kwam van 5 rai "pa" wat zoveel wil zeggen als wildernis.























Er was afgesproken om met een "front" van 30 meter de 5 rai van het vele malen groter stuk af te splitsen, aan de linkerkant stond een primitieve afsluiting maar om de grenzen duidelijk te maken werd met een tractor aan de vier zijden een gang vrijgemaakt.
Om tot 8000 m² (5x1600) te komen was een diepte van 266,66 meter nodig, in werkelijkheid zijn de afmetingen natuurlijk "benaderend", een lang relatief smal rijstveld zou het dus worden.

In september besliste Dong dat ze volgend seizoen op haar nieuwe stukje land rijst wil oogsten, er moest dus stilaan met de ontginning begonnen worden.























Op bovenstaande foto kan je merken dat wat begin van het jaar vrijgemaakt werd reeds deels terug begroeid is maar de grenzen zijn nog te herkennen.

Er werd een prijs afgesproken met onze vaste loonwerker om alle gras en struikgewas te verwijderen, pas daarna kan ingeschat worden wat er verder dient te gebeuren.
Met twee machines beginnen ze aan het werk,



















































en twee dagen later is duidelijk dat er te veel bomen en boomstronken blijven zitten om een bruikbaar veld aan te leggen, er moet een graafmachine ingezet worden om tot enig resultaat te komen.













































De graafmachine slaagt er op één dag in alle boomstronken (1 vergeten niet te na gesproken) en alle bomen (uitgezonderd enkele die we willen behouden) te verwijderen.


























Het is intussen duidelijk geworden dat het rijstveld sterk oploopt naar achter toe wat voor de loonwerker betekend dat hij de geschikte indeling moet bepalen om met het minste werk toch zo groot mogelijke compartimenten te behouden.
Er waren heel wat "klang na" - dijkjes  nodig om tot veertien bewerkbare compartimenten te komen.






































































Het was toen eind oktober en in de maanden tot aan tet regenseizoen werd stelselmatig het achtergebleven "klein hout" en wortels uit het veld geraapt.

Na overleg van "kenners" onder elkaar, maar ook tegen het advies van anderen in, werd besloten om dit seizoen meteen de techniek met het uitplanten van jonge plantjes te gebruiken.
Wie het album 2010 Dong Rijstveld bezoekt zal op de kaart merken dat het nieuwe veld een stuk buiten het dorp ligt en er niet echt water in de buurt is, men besloot dus hier "lang ban" een veldje in te zaaien.

Ondanks de stevige regen van ruim een week geleden hebben een aantal velden nog niet echt voldoende water de meeste echter wel en enkelen zelfs te veel.
De loonwerkers maken hier dan ook lange dagen, rijstplanters zijn moeilijk te vinden en hebben een vraagprijs die tot 30% hoger ligt dan wat wij betaalden, de wet van vraag en aanbod in actie.

Op het nieuwe rijstveld staat echter nog geen druppel water, wat voor mij niet onlogisch is.
Boeren ploegen en frezen hier op beperkte diepte om de onderliggende harde laag niet te beschadigen, die harde laag moet het in de bodem dringen van het water natuurlijk afremmen.
Het nieuwe rijstveld is echter tot op grote diepte omgewoeld en het water verdwijnt er onmiddellijk in de bodem, die zal zich eerst moeten verzadigen eer er water blijft staan.
Er werd dan ook besloten om de hoger gelegen helft van het nieuwe rijstveld toch maar in te zaaien en enkel de andere helft te beplanten.

De weerberichten eind vorige week waren voor het nieuwe veld hoopgevend, voor vele anderen eerder angstwekkend.




In werkelijkheid begon het vrijdagavond te regenen, regen zoals we die ook in België kennen en, gelukkig maar, bleven de tropische stortregens nog even uit. Het regende nagenoeg aanhoudend tot zondagmiddag, Van toen tot nu, dinsdagmiddag, vielen er slechts enkele buitjes.
De verschillende weerberichten zijn het er niet helemaal over eens maar het ziet er naar uit dat er de volgende week nauwelijks regen zal vallen maar dat blijft af te wachten.

Het vorige weel ingezaaide deel van het nieuwe rijstveld begint stilaan groen te kleuren wat op de foto's in het album echter moeilijk te zien is.


Verder is gisteren reeds een flink deel ingeplant waarbij de staat van het veld het zoal zware werk enkel maar moeilijker maakt.


Met "ya khum" en af en toe wat regen moet het ook hier wel goedkomen en kan de investering beginnen "renderen".

zondag 19 juni 2011

Rijstoogst 2011 - Update half juni











Deze foto is vijf dagen na het planten op Phu Katae genomen en je ziet het veld reeds opdrogen, er is hier nu toch wel dringend regen nodig.

We zijn intussen 15 juni en de eind april lang ban geplante zaadjes  brachten toch wel stevige planten voort die nu droog, te droog, komen te staan.























De zaailingen hier zijn echter ook klaar om uitgeplant te worden en we pompen het laatste beschikbare water op het veld om het te kunnen frezen en nivelleren.
Er is te weinig water en het werk verloopt moeizaam met een kwalitatief wat minder eindresultaat. De loonwerker voelt zich daar niet goed bij maar hem treft geen schuld.


Vrijdag 17 juni worden de plantjes uitgetrokken en meteen uitgeplant. Het veld is op sommige plaatsen zo droog dat een stuk hout nodig is om een opening in de bodem te maken.

























Zaterdag, het was het hier 34°C, zag je het veld uitdrogen terwijl je erbij stond.
We besluiten om afspraken te maken om zondag water van het meer achter de markt naar het veld te pompen maar ...

zaterdagavond omstreeks 20u30 begint het te regenen, echt te regenen.
Een uur later neemt het wat af maar intussen staat onze ganse tuin blank en stroomt het water langs de poort naar buiten, dat ziet er goed uit.

Zondagochtend moeten we natuurlijk op inspectie.
Op Phu Katae ziet het er heel goed uit, hier is geen actie nodig.









Lang ban staat er echter te veel water op de jonge plantjes en er moet wat "afgelaten" worden.
Er komt ook meteen actie op de velden, ook onze buren hebben hun plantjes klaarstaan en kunnen beginnen planten.












Hopelijk kunnen we alles nu op peil houden en de wolken in de achtergrond doen het beste verhopen al is het enkele uren later alweer warm met 30°C en zon.

donderdag 9 juni 2011

Rijstoogst 2011 - Update begin juni

Sorry, maar wie geen interesse heeft in dit soort berichtjes moet ze gewoon laten voor wat ze zijn.
Zoals in het dossier communicatiemiddelen aangehaald krijgen ze meer lezers dan ik verwachtte en ze hebben een belangrijke dagboek functie voor onszelf.

Laat me beginnen met een vrolijke noot.
Ik had Phan mijn "oud" fototoestel meegegeven naar Phu Katae en de eerste pogingen leverden eigenlijk enkel een aantal ongewilde video's op, ik plakte ze samen onder de titel "bloopers".
Na een telefoontje naar huis had ze de instellingen wel degelijk onder de knie zoals verderop zal blijken.



Niettegenstaande de weervoorspellingen ons de laatste drie weken steeds goede hoop gaven vielen er slechts enkele stevige buien ... hier in Pak Suai althans.
Vaak hoorden we over zware regen in Phon Phisai, Ban Dua, Nong Khai, ... waar wij de druppels konden tellen. Er is dus twee maal water gepompt bij de plantjes op Phu Katae o.a. om de meststoffen hun werk te laten doen.
























Zes en zeven juni, ruim een maand na het zaaien, waren vooropgesteld om op Phu Katae te planten.

Eerste werk is het uittrekken van de jonge plantjes en samenbinden in bussels.























Gezien het gebrek aan regen moet het ganse veld, met een deze keer wat grotere pomp, onder water gezet worden, gelukkig hadden we een bijna voldoende voorraad en een gulle buur.























Het ganse veld moet nu gefreesd en genivelleerd worden wat bij de samengevoegde compartimenten heel wat extra werk (vanzelfsprekend tegen extra betaling) kost.























Maar alles verloopt vlot en in de namiddag kan reeds met planten begonnen worden.























Dinsdag ging ik even mee om het geleverde werk te bekijken en kon vaststellen dat de loonwerker knap werk leverde bij het samenvoegen van de compartimenten.























Ook de planters hadden reeds flink wat werk geleverd, mooi gelijkmatig en op vraag van de werfleidster dicht bij elkaar.
























Hoofdreden waarom ik mee moest was om mijn goedkeuring te krijgen over onderhandelingen die gisteren reeds gevoerd werden. Phan wil volgend jaar nog twee wallen laten weghalen.
Om de zo ontstane compartimenten genivelleerd te krijgen moeten dan wel een tiental wagens grond aangevoerd worden maar we komen dan inderdaad tot een fraai uitziend rijstveld, we gaan  hier voor gaan.












Nu moet het de eerstvolgende dagen stevig gaan regenen of er komt weer "ya khum" sproeien aan de orde om te voorkomen dat we veel onkruid tussen de rijst krijgen.

De laatste foto die ik hier toon gaat over het niet onbelangrijke HRM
Het uittrekken van de jonge plantjes wordt per bussel afgerekend, het planten is in dagloon en er is dus een beetje rekenwerk te verrichten.























Zoals gebruikelijk staan er meer, deze keer veel meer, foto's in het album.



zondag 5 juni 2011

Global House Nong Khai

Voor ons komt hij te laat maar we hebben nu ook in Nong Khai een Global House.
Hij is gelegen tegenover de Makro en valt wel ietje kleiner uit dan die van Udon Thani.
Toen wij hem half maart, kort na de opening, bezochten was hij nog niet helemaal gevuld.

De locatie afkomstig van de website van de Makro is 17.84007, 102.75385





zaterdag 4 juni 2011

Deel 9 - Sociale Netwerken (Facebook en Twitter)

Facebook
Ik vermoed dat het niet echt nodig was de link naar de Wikipedia over Facebook te leggen maar deed het voor de volledigheid toch maar.
Ik vertelde reeds over een experiment om de contacten met de familie te onderhouden via een mini forum, iets wat duidelijk mislukte.
De e-mail contacten met familie en vrienden zijn wisselend, er zijn enkele regelmatige contacten de meeste zijn eerder sporadisch.
De wetenschap dat het jongere deel van de familie actief is op Facebook deed me besluiten toch ook maar een account te openen. En ja hoor, ik weet nu weer een beetje waar dat deel van de familie mee bezig is.
Bij mijn Facebook vrienden zitten ook een aantal ex-collega's en het eerder sporadisch iets van hen horen is toch ook wel leuk.
Via de afgeschermde "berichten" in Facebook krijg ik makkelijker contact dan via e-mail, en dat helpt ook.

Voor de rest ben ik niet zo onder de indruk van wat mensen met Facebook doen.
In korte berichtjes zeggen waar je mee bezig bent, wat je van plan bent, laten weten hoe het met je gaat en foto's, filmpjes en link's delen is wat mij betreft o.k.
Om activiteiten en/of acties onder de aandacht te brengen is het ook een enorm sterk medium kijk maar naar de Arabische lente.
Waar ik minder begrip voor opbreng zijn de "spelletjes' die via Facebook gespeeld worden, dat is echt niet aan mij besteed.
Als ik zo af en toe eens doorklik naar de pagina's van vrienden van vrienden stel ik vast dat wat volwassenen op Facebook plaatsen vaak niet boven het niveau van een puber uitkomt maar ook dat sommige "jongeren" dingen plaatsen die je van hen niet dadelijk verwacht wat dan weer voor evenwicht zorgt.

In de hoop om via Facebook ook de blog onder de aandacht te houden koppelde ik een "Facebook Pagina"  waar de blogberichten verkort gepubliceerd worden aan mijn account.
Het was de bedoeling Facebook gebruikers zo een soort abonnement te bezorgen maar de dienst heeft nog niet veel succes, wat niet is komt misschien nog hoop ik dan maar.

Gewoon een keertje naar de pagina gaan en op het duimpje klikken maakt je, als jezelf Facebook gebruikt natuurlijk, een "fan".


Twitter
Ongeveer gelijktijdig met Facebook opende ik een Twitter account.
Net als bij Facebook had hik de hoop dat Twitter zou helpen de blog onder de aandacht te houden, of dit ook echt gebeurt weet ik eigenlijk niet.
Wat ik wel weet is dat er onder de vaste lezers enkele Twitteraars zitten die langs deze weg een signaal krijgen als er nieuws op de blog staat en daar heeft Twitter dus zijn nut.
Ik gebruik trouwens twitterfeed om het doorsturen van blogberichten naar Twitter en Facebook te automatiseren de nieuwe posterous blog zorgt hier zelf voor.

In mijn Twitter account heb ik momenteel nog niet veel volgers of gevolgden omdat ik heb me er nog te weinig in verdiept heb maar ik vind het intussen toch al een stuk interessanter dan Facebook.
Ik heb al wel sterk de indruk dat het gebruik in België/Vlaanderen danig achterblijft vergeleken met Nederland en zelfs Thailand.

Ik heb op mijn computers TweetDeck geïnstalleerd en krijg om het uur een notificatie van binnengekomen Twitter en Facebookberichten.
Zelfs met mijn erg beperkt aantal gevolgde personen is toch altijd wel wat en ik vraag me dan ook af hoe Facebookers - Twitteraars met enkele honderden gevolgden daar mee omgaan zeker als ze ook nog moeten werken of studeren.


Smartphone

Ik had de smartphone natuurlijk reeds bij telefonie of foto en video kunnen bespreken, toch denk ik dat hij hier op zijn plaats is.
Zelf heb ik er (nog) geen en ik moet dus, tegen mijn gewoonte in, enkel van veronderstellingen uitgaan.
Ik denk namelijk dat degenen die de meeste mogelijkheden van een smartphone gebruiken ook de intensieve gebruikers van Facebook en vooral Twitter zijn.
Het steeds even kunnen kijken en snel reageren, het kunnen maken en versturen van foto of video, het vaak kunnen meesturen van een exacte locatie waar je bent zijn functies die ik bij enkele van de door mij gevolgde Twitteraars opmerk.

Ik schreef eerder reeds dat we regelmatige gebruikers zijn van Skype, ook van de SMS en chatfunctie die daarin ter beschikking is.
Zoals je in de vorige link kan lezen wekt dit nu ook gratis (van Skype naar Skype althans) via een smartphone en dat maakt het toch weer wat interessanter voor de Skype gebruikende bezitters.

In heel dit verhaal is het echter de dure aanschaf en het niet goedkope gebruik dat velen met mij nog wel een tijdje van dit speeltje weg zullen houden.


Van de griffel waar ik het in het eerste stukje over had tot de smartphone waar ik hier mee afsluit is er in de zestig jaar dat ik op deze wereld ben een hele weg afgelegd.
Wat er nog staat te gebeuren in de tijd die mij nog rest is niet te voorspellen, ik ga zo lang mogelijk trachten te volgen al zal het van op enige afstand zijn.

vrijdag 3 juni 2011

Deel 8 - Sociale Netwerken (Blog - Foto - Video)

Weblog of Blog

Zoals eerder vermeld deed ik wat experimenten met een website maar wat ik ook probeerde ik was nooit helemaal tevreden alhoewel ... de website die ik maakte over de bouw van het huis van mijn schoonzuster en zwager was toch wel het beste dat ik op dat gebied produceerde, de rest is intussen geschiedenis.

Ik ben uiteindelijk (terug) bij Blogger terechtgekomen en aangevuld met wat externe gadgets ben ik best tevreden met de mogelijkheden daar.
De blog bij het eerder genoemde seniorennet was lang niet zo fraai en lang niet zo gebruiksvriendelijk maar omdat daar een erg grote groep bloggers actief is krijg/kreeg ik daar wel wat aandacht.
Momenteel tracht ik via die blog de link te leggen naar Blogger maar heb het steeds moeilijker om mezelf te verplichten het daar up to date te houden.

Er zijn enkele goede redenen dat ik tot "bloggen" kwam.
Ik wou op één of andere manier ervaringen die ik hier opdoe noteren om de herinneringen levendig te houden, een soort dagboek maken dus.
Als ik dat op regelmatige basis zou gaan doen betekende dit meteen dat familie en vrienden de mogelijkheid hadden om zich een beeld te vormen van ons reilen en zeilen hier.
Ten derde wou en wil ik de, om welke reden dan ook, in Thailand geïnteresseerde een alternatief maar realistisch beeld geven van de gang van zaken in dit land. In dit verband is de Disclaimer echter een belangrijk element dat ik bij deze nogmaals onder de aandacht wil brengen.

Dat Blogger net als Picasa Webalbums en YouTube Google producten zijn maakt dat ze geïntegreerd met elkaar samenwerken en dat ik het makkelijk heb om de blog te illustreren, iets wat ik toch wel belangrijk vind.
Sinds ik een aantal foto's ook van een Geotag begon te voorzien worden die in Picasa meteen op een kaart gezet wat het oriënteren voor de geïnteresseerde lezer nog makkelijker maakt.
Ik veronderstel dat de meeste lezers de weg naar mijn ...

Picasa Webalbums

die zich hier bevinden reeds vond.
Picasa is enerzijds interessant als online back-up van je foto's, anderzijds kan je het als sociaal netwerk gebruiken om foto's te delen en rechtstreeks in het album commentaar op je foto's te ontvangen.
Voor mij is de belangrijkste functie dat ik in mijn blogberichten heel makkelijk foto's vanuit Picasa kan toevoegen.

Wat Picasa doet voor foto's doet ...

You Tube

voor video's en mijn "kanaal" heeft vooralsnog een eerder beperkte inhoud.

Panoramio

Is een andere dienst van Google waar je foto's kan uploaden en ze aan een kaart vastpinnen, Picasa is niet noodzakelijk maar wel erg makkelijk om foto's toe te voegen.
Ik heb Panoramio reeds enkele malen als erg nuttig ervaren bij het zoeken naar de locatie van bezienswaardigheden en ben er stelselmatig een aantal foto's op de kaart aan't zetten.

Posterous

tenslotte is geen Google product en ik ben in tegenstelling van wat de link zou kunnen doen vermoeden niet van plan om Blogger te verlaten.
Aanvankelijk wil ik deze Blog gaan gebruiken voor beeldmateriaal met kleine stukjes tekst.
Posterous is heel gebruiksvriendelijk en geeft me extra opslagruimte voor foto's.

Een recente reeks van problemen bij Blogger, waarbij ik toch wat tekst en aanpassingen verloor, hebben me doen beseffen dat ik voor een back-up moet gaan zorgen.
Blogger heeft hiervoor ingebouwde tools maar misschien geeft Posterous hier ook wel mogelijkheden, 'k moet er nog over nadenken en mee experimenteren.


Ik verklaarde in vorig bericht dat ik het geen goede politiek vind om statistieken op de inhoud te laten primeren, dat wil echter niet zeggen dat ik statistieken helemaal onbelangrijk vind.

Blogger heeft sinds 2009 ingebouwde statistieken die o.a. bijhouden welke je populairste berichten zijn, je ziet een deel van dat resultaat trouwens in de rechterkolom.
Het zijn de zoekmachines die maken dat Emigreren naar ..., Ziekteverzekering in ..., Nieuw Paspoort ..., op de hoogste plaatsen staan.
Wat me enigszins verwonderd is dat enkele berichten uit deze reeks zo hoog scoren en ook de interesse in het rijst telen vind ik niet vanzelfsprekend.
In de tijd dat ik dagelijks blogde over de evolutie van ons bouwproject had ik daarvoor een vast publiek, nu krijgt de afgesplitste blog een eerder beperkt aantal bezoeker waarvan sommige echter erg diep in de blog graven en dat is iets dat ik ook op de website van mijn zwager vaststel.

Je wil jezelf natuurlijk ook beeld vormen van hoe mensen op je blog terechtkomen en daarbij zijn, behalve de trouwe lezers, de zoekmachines de grootste aanbrengers.
De Nederlandstalige Thailand forums waar ik het eerder over had leveren ook hun deel en het aandeel van seniorennet is dalende maar nog steeds belangrijk.
Regelmatig reageren op andere blogs, niet noodzakelijk Thailand gebonden, brengt ook lezers naar mijn blog.

Ik ben sinds een tijdje, eerder schoorvoetend, actief op de populaire sociale media Facebook en Twitter, maar da's stof voor het volgende stukje.

woensdag 1 juni 2011

Deel 7 - Sociale Netwerken (Forum)

Omdat ik er snel en automatisch bij zal terechtkomen plaats ik misschien een aantal aspecten onterecht mee onder de noemer sociale netwerken.

Van zodra internet in huis kwam had ik een provider nodig en met die provider kwam ook het eerste e-mailadres. Als nieuweling heb je veel te leren en ik veranderde dan ook enkele malen van provider maar moest daarbij vaststellen dat telkens van e-mailadres veranderen niet zo praktisch is.

Er werd dan ook al snel besloten om een webmail adres te nemen en zoals zovelen koos ik voor Hotmail toen het nog echt Hotmail was. Het grote voordeel was, en is, dat je steeds hetzelfde adres kan houden en dat je mail vanaf iedere internetaansluiting te bereiken is. Nadelig was de beperkte opslagruimte die we toen nog kenden je moest je account "onderhouden" of je liep het risico tengevolge van een volle inbox berichten te mislopen.
Gelukkig deed de concurrentie van Yahoo en later Gmail zijn werk en er kwam een evolutie naar meer opslagruimte en mogelijkheden.
Ik herinner me van mijn laatste jaar op Gyproc dat we met een aantal mensen even digitaal naar de USA verhuisden omdat je dan reeds een grotere opslagruimte kon bekomen, België kwam daarvoor veel later aan de beurt. Die opslagruimte was niet onbelangrijk want er werden toen al veel foto's en filmpjes via e-mail uitgewisseld.

Toen ik in Thailand kwam wonen stelde ik echter vast dat de reclame die met Hotmail meekomt een zware belasting betekende voor mijn zwakke internet, de agressieve manier waarop Microsoft en MSN tracht je aan hen te binden hing me ook al lang de keel uit.
Toen ik van iemand een uitnodiging kreeg om Gmail te gaan gebruiken, ja je kon in de beginperiode enkel op uitnodiging gebruiker worden van Gmail, besloot ik over te schakelen.
Gmail zat helemaal anders in mekaar en het was wel even wennen maar ik kan nu rustig stellen geen moment spijt gehad te hebben van de overstap, ik heb nog wel mijn Hotmail adres maar er komt nog nauwelijks mail naartoe.

Gekoppeld aan Hotmail kwam ook de MSN Instant Messenger waarmee je met vrienden en familie kon chatten iets wat ik wel eens deed maar zeker nooit intensief.
Trouwens aan Gmail is de vergelijkbare chatfunctie Google Talk verbonden maar die gebruikte ik nog nooit.
Het bestaan van chatboxen is mij bekend maar ik heb ze nooit bezocht.

Nieuwsgroepen is ook iets wat ik me herinner van mijn eerste stappen op het internet.

Ik vertelde reeds eerder dat ik intensiever het internet ging gebruiken toen de kabel in huis kwam, gelukkig was ik "ingewerkt" tegen de tijd dat de sluiting en onze emigratie in zicht kwam.
Voor wat betreft de sluiting waren we via zoekwerk op het internet erg goed op de hoogte van onze rechten en maakten we erg nauwkeurige berekeningen van de te verwachten verbrekingsvergoeding.
Ik wou echter ook in verband van een mogelijke emigratie een goed bestudeerde beslissing nemen en me over zo veel mogelijk aspecten een goed beeld vormen.
Daarbij kom je dan terecht op sites die ondersteuning aanbieden voor alles wat wat met een emigratie te maken heeft maar ook op de sociale netwerken en dan vooral de gespecialiseerde ...

Internetforums

Toen ik mijn opzoekingswerk startte kwam ik vrij vlug bij een officieus Nong Khai Immigration Forum terecht.
Ik vond er belangrijke informatie en voorbeelden van de gebruikelijke formulieren maar er was weinig activiteit, ik vind het forum nu niet meer terug.
Een massa informatie over werkelijk alles en noch wat in verband met Thailand vind je op het thaivisa.com/forum onderdeel van, zoals de naam het zegt, thaivisa.com
Je moet natuurlijk steeds opletten met wat je op het internet leest maar daar vond ik zo veel verhalen over de perikelen i.v.m.visum en extensie, over de kost van het leven, over de mogelijke aanpassingsmoeilijkheden, over de moeilijkheden met internet en communicatie, ... kortom door veel te lezen kon ik een goede inschatting maken van wat me te wachten stond en ik ben dan ook nooit voor grote verassingen komen te staan.
Er is natuurlijk niet enkel thaivisa maar b.v. ook teakdoor.com/forum en meer plaatselijke forums als nongkhaimap.com

Toen ik met bouwplannen zat en op zoek ging naar informatie over in Thailand gebruikelijke materialen, benamingen, bouwstijlen ... kwam ik bij coolthaihouse.com/forum terecht, een onderdeel van coolthaihouse.com en enorm informatief.
Ook de eerder genoemde forums hebben wel wat informatie over bouwen maar coolthaihouse is gespecialiseerd.

Er waren en zijn vanzelfsprekend ook Nederlandstalige internetforums die zich specialiseren in alles wat met Thailand te maken heeft, ik ga enkel degene waar ik actief was/ben vermelden Google brengt de geïnteresseerde wel bij de andere.
Ik woonde reeds in Thailand toen ik een account opende bij het thainfo.be/forum.
Een in Thailand wonende Belg had een website met het daaraan verbonden forum opgezet en we begonnen daar met steeds meer leden van gedachten te wisselen.
Een aantal van de actievere leden wilden het forum een beetje een andere wending geven, de eigenaar ging niet mee in die gedachtegang en het thailandforum.be werd geboren.
Ik leg hier bewust niet de link naar dat forum, waarom zal dadelijk wel duidelijk worden.

We maakten met een beperkte groep leden van het thaiinfo forum een aantal afspraken over hoe we het forum zouden uitbouwen en beheren en begonnen keihard te werken om er een massa informatie te plaatsen.
Het werd snel een succes en het aantal leden groeide gestaag wat de aantrekkingskracht natuurlijk nog verhoogde.
In een grote groep heb je natuurlijk ook al gauw een paar individuen die zich niet aan de regels houden, die naast de kwestie - onnauwkeurig - (bewust) fout reageren of informatie plaatsen.
Ook de flauwe plezanterikken die hoe dan ook in de belangstelling willen staan haal je onvermijdelijk mee binnen.

Om een lang verhaal kort te maken, toen het beheer weigerde het forum eens "op te ruimen" hield ik het er, ondanks het vele werk dat ik er investeerde, voor bekeken want ik voelde me er niet meer thuis.
Het aantal leden, berichten, bezoekers, page views, kortom de statistieken hadden voorkeur op de inhoud verworven.
Ze gaan intussen nog een stap verder dan destijds en willen dat je inlogt om berichten te kunnen lezen, zo krijg je natuurlijk meer leden en als dat je prioriteit is het zei zo.
Volgens mij is dit echter geen gezonde politiek en dus de reden dat ik hier geen link naar hen open.

Toen Videomaster, met wie ik in de hierboven beschreven forums redelijk op dezelfde golflengte zat, me een hele tijd later vroeg om mee in het Thailand Isaan Forum te stappen moest ik wel even nadenken, ik had me voorgenomen dat niet meer te doen omdat het niet mijn ding was maar ging toch mee van start.

Meerdere jaren liep het goed, Videomaster houd zijn organisatie redelijk strak onder controle en durft ook leden hun ontslag aan te bieden en toch ...
Het onvermijdelijke gebeurde en ook hier moest een rubriek cafépraat opgezet worden en al kan je die dan mijden er sijpelen toch steeds meer flauwe opmerkingen en grappen in de topic's en dat stoort me weer enorm.
Uiteindelijk is dat allemaal spijtig want in de meeste gevallen hebben die grappenmakers ook wel ervaringen en kennis waarmee ze een gewaardeerde bijdrage aan een forum leveren spijtig dat ze zich niet daartoe beperken.
Hoe dan ook ik heb hier ook maar weer een stap achteruit gezet en beperk me tot reageren in de topic's waar ik wat bij te brengen heb.
Nu hou ook ik wel van een grapje en wat plagerij maar op een publiek forum moet het, wat mij betreft althans, niet flauw, misplaatst en/of kwetsend worden dat soort praat heeft zijn plaats in een beperkt gezelschap tussen pot en pint.

Nu heeft de ervaring me wel geleerd dat één en ander zeker niet enkel op Nederlandstalige forums van toepassing is.
Daar waar Vlamingen en Nederlanders elkaar wel eens de duivel zullen aandoen doen Engelstaligen dat net zo goed. Als je leest wat Engelsen, Ieren, Schotten, Australiërs en Nieuw Zeelanders om de Amerikanen niet te vergeten, elkaar toeschrijven is dat  ook niet altijd even fraai.
Ook de flauwe grappen kan je overal terugvinden, op coolthaihouse heb je een negeerknop zodat je kon kiezen de berichten van bepaalde leden niet te zien en dat is erg handig.
Bij thaivisa heeft men een nieuwsforum afgesloten voor reacties om het leesbaar te houden, dat en de visum sectie van het forum is het enige dat ik daar nog een beetje volg.

In een poging om betere contacten met de familie in België en Nederland te onderhouden gebruikten we ook een tijdje een forum maar dat is nooit een echt succes geworden via andere media gaat het ietsje beter zal later nog blijken.

In de tijd na het thailandforum.be hebben zowel Videomaster als ik geëxperimenteerd met een Website en Blog's, meer bepaald op seniorennet.be
Videomaster heeft duidelijk zijn ding gevonden in het forum dat hij beheerd, waarom ik verder ging met Bloggen lees je in een volgend bericht.