vrijdag 13 januari 2012

Ook dit is Thailand

Inleiding

Op forums en in blog's die verband houden met Thailand zal je vaak de afkorting TiT (This is Thailand) tegenkomen.
In het beste geval bedoeld men dat het beschrevene zich in Thailand nu eenmaal op die manier afspeelt en dat je daar mee moet leren leven, vaak is de achtergrond in de aard van ze weten niet beter, ze willen het niet anders, ze zullen het nooit leren, ...

We moeten de ogen niet sluiten voor bepaalde toestanden en het gebruik van TiT is vaak terecht zolang we maar het elfde gebod in het achterhoofd houden.

Veel minder lees je over positieve ervaringen, over dingen waarvan je zegt dat hebben ze nu eens goed aangepakt, vandaar dit stukje.

Inleiding - Deel 2

Bij ons laatste bezoek aan Pattaya kreeg Phan van een oude bekende en boekje over het Boeddhisme.
Nadat ze, thuisgekomen, het boekje enkele malen las vertelde ze me dat ze de inhoud zeer sterk waardeerde en met zo veel mogelijk mensen wilde delen.
Ze wou een aantal kopieën van het boekje, bij wijze van Tham Bun, op enkele plaatsen ter beschikking stellen.
Ze dacht er aan om het geheel in Phon Phisai (200x) te laten kopiëren maar naar mijn gevoel zou dat, zelfs in Thaise normen, overdreven duur uitkomen.
Ik zag echter een telefoonnummer op de omslag en adviseerde haar te informeren naar de mogelijkheden.

Tot zover de inleiding die ik toch nodig had om de kern van het verhaal een plaats te geven.


Vorige week vrijdag omstreeks 09u00 belde Phan met de uitgeverij, die zitten natuurlijk in Bangkok, het bleek mogelijk de boekjes o.a. per 200 te bestellen.
De prijs bedraagt dan 18 Baht/boekje (+/- 100 bladzijden formaat = +/- ½ A4 = A5) en de verzendingskosten naar ons adres werden vastgesteld op 450 Baht.
Wij noteerden het rekeningnummer waarnaar we 4050 Baht moesten overmaken en de uitgeverij noteerde onze adresgegevens en telefoonnummer en er werd afgesproken dat wij zouden terugbellen zodra de ATM overschrijving uitgevoerd werd.
Ze vroegen ook nogmaals onze namen te spellen omdat ze bij de boekjes stickers leveren die je er zelf in kan kleven zodat "men" weet wie de boekjes schenkt.
Nog net voor de middag (11:32 staat op het ATM strookje) vertrekt de overschrijving en Phan belt zoals afgesproken de uitgeverij.
Even later komt er telefonisch bevestiging dat alles in orde is en de bestelling zal uitgevoerd worden.

Mijn inschatting was dat we in de loop van deze week de bestelling wel konden verwachten. Toen hier maandag omstreeks 13u00 een koerier het pak afleverde (nadat hij eerder belde om te vragen waar hij ons juist kon vinden) was ik toch wel (een eerste keer) aangenaam verrast.
Bij nazicht blijkt de bestelling in orde, de namen op de stickers juist geschreven en wat promotiemateriaal en enkele bestelformulieren voor een volgende gelegenheid zitten er ook bij.

Er blijken 209 boekjes in de doos te zitten en die 9 extra boekjes zijn de aanleiding tot mijn tweede aangename verrassing.
Neen, het is geen bonus maar wel een compensatie.
Op het vervoersdocument van de koerier staat een prijs van 230 Baht voor de verzending, gezien de uitgever ons 450 Baht liet betalen compenseert hij dat met 9 boekjes zodat ons "verlies" zich tot 8 Baht beperkt.
Wat mij betreft strekken de eerlijke en inventieve oplossing hen tot eer.

De uitgeverij is Buddha's Power Publishing en hun website, waarvan ik het bestaan pas ontdekte na de levering, heeft ook bestelmogelijkheden.

De koerier die m.i. gezien gewicht, afstand en snelheid aan heel redelijke prijzen werkt is NIM Express.
De website van de firma is niet toegankelijk maar hier vind je een beschrijving van hun ativiteiten.

Lees hier en hier over enkele TiT momenten.

woensdag 4 januari 2012

Zes tempels in twee dagen

De beide zonen en hun partners waren "thuis" voor de eindejaarsfeesten, het is enkele jaren geleden dat dit lukte.
Vermits ze reeds op dinsdag 27 december arriveerden hadden ze gevraagd of we enkele "streekgebonden" uitstappen konden organiseren, het werden zes tempels in twee dagen.
Het kwam er op neer dat we deze tempels, gedenkplaatsen voor bekende monniken, zouden bezoeken maar met wat Phan me aanreikte kon ik niet voor iedere tempel informatie en locatie vinden op het internet.
Toch had ik voldoende om de haalbaarheid in te schatten en een benaderende route in de GPS te plannen.
Leuk aan de planning was dat er tempels bijzaten die we +/-20 jaar geleden bezochten, dat vermoeden we althans aan de hand van enkele foto's, en andere die we bezochten bij het eerste bezoek van mijn zus +/-7 jaar geleden.
Ik zet op het einde van dit stukje foto's uit de oude doos.

Woensdag 28 december trokken we in eerste instantie naar Wat Tham Klong Phen in de nabijgelegen Changwat Nong Bua Lamphu
Aangekomen bij de Chedi  is het me meteen duidelijk dat ik hier al eens eerder was.


Bij dit soort gedenkplaatsen is meestal wel wat informatie te vinden over degene waar ze aan toebedeeld is echter niet steeds, zoals hier wel het geval is, tweetalig.


Een wassen beeld hoort er meestal ook wel bij.


De rustige ligging en de natuur in de omgeving van de tempel geven zeker een meerwaarde aan de uitstap.
















Ook deze locatie op het uitgestrekte terrein roept weer herinneringen op.






Vervolgens rijden we "binnendoor" terug naar Changwat Nong Khai meer bepaald naar de Wat Hin Mak Peng
Vooraan, dichtst bij de hoofdweg, zijn in de afgelopen 19 jaar een aantal nieuwe gebouwen opgetrokken, we bezoeken enkel de Chedi.


Het valt mij dadelijk op dat in deze Chedi veel, en indrukwekkend, houtsnijwerk gebruikt werd.












Ook hier springt de rustige en goed onderhouden  omgeving weer dadelijk in het oog.



Herinneringen komen echter pas los bij dit zicht op de Mekong




















en deze offerplaats.



















Bij het zien van dit wassen beeld heb ik dadelijk het gevoel deze monnik gezien te hebben, Phan bevestigd dat we hem destijds ontmoetten.


Taeng maakt er ons attent op dat er langs de weg richting Nong Khai nog een Chedi te bezoeken valt, ten gevolge van een "misverstand" gaat onze chauffeur de verkeerde richting uit.
Even later bereiken we alsnog de Wat Aran (Aranya) Banphot.
Ik vind niet echt veel informatie over deze tempel en citeer dus de Wikipedia over Nong Khai.

Phra Sutham Chedi, Wat Aranyabanphot (พระสุธรรมเจดีย์ วัดอรัญญบรรพต)
Relics of the Lord Buddha are enshrined in this Chedi which also serves as a museum. The Chedi was constructed by the Electricity Generating Authority of Thailand as a tribute to Luangpu Rian Woralapho.

Er zijn restauratiewerken aan de gang ter voorbereiding van "hoog" bezoek later dit jaar, iets wat de foto's van de Chedi natuurlijk minder aantrekkelijk maakt.
























Gans los van de geest van dit stukje maar opvallend voor een oude technicus is de steiger die gebouwd werd voor de restauratiewerken en niet in het minst de trap om de werkplek op een makkelijker en veiliger manier te bereiken.


's Anderendaags zetten we koers richting Sakon Nakhon

Laat me hier alvast nog eens een glimlach inlassen.
We vertrekken vanwege de afstand relatief vroeg en pikken eerst Tom, de echtgenote van Tang, op in Ban Hua Hat (+/- 5km).
Zo gaat dat hier, de partners logeren (zeker als de afstand zo klein is als in dit geval) in hun ouderlijk huis.
In Phon Phisai moet er volgetankt worden en bij enkele reisgenoten slaat de honger reeds toe zodat op de parking van het tankstation de picknick werd aangesproken, we zijn hooguit 10km van huis.

Onze chauffeur verkiest om binnendoor naar Sakon Nakhon te rijden wat bij Phan, vanwege de kwaliteit en kronkels van de weg, niet in goede aarde valt.

We stoppen als eerste bij de Wat Pa Udom Somporn, mijn zus haar oudste dochter gaan bij het zien van de foto's zeker herinneringen kunnen ophalen.
Ik vind over deze tempel nagenoeg niets op het internet en in de Wikipedia over Sakon Nakhon verwijst men vooral naar de monnik ter wiens nagedachtenis de Chedi werd gebouwd.

Archan Fan Archaro Museum (พิพิธภัณฑ์อาจารย์ฝั้น อาจาโร)
The museum, in the shape of a pagoda and three folds of lotus, houses a life-size statue of Archan Fan in a sitting posture with a stick in his hand. The other exhibits include ashes in glass box and tools, as well as his history.

Ook in Panoramio is over deze locatie weinig te vinden, daar gaan we dezer dagen echter verandering in trachten te brengen.




















Achter de Chedi ligt een mooi park en het is spijtig dat je de Thai er nauwelijks kan toe bewegen daar even in rond te lopen.


Ook over de Wat Tham Kham is weinig informatie te vinden al staan er wel meer foto's in Panoramio. Ik citeer dus weer dezelfde Wikipedia.

Wat Tham Kham or Phu Kham (วัดถ้ำขาม หรือ ภูขาม)
The temple once was a meditation place of Archan Fan Archaro. The temple also houses ashes of Phra Archan Tet Tetrangsi which pilgrims always come to pay homage to.

Ook deze locatie zal in België herinneringen aan 2004 oproepen.

Wat ons bij aankomst meteen opvalt is dat er geen apen te zien zijn op de parking, dat was in 2004 wel even anders.
Navraag leert ons dat ze op een viertal na allemaal gevangen werden en vrijgelaten in Phu Phan National Park we krijgen er deze keer slechts twee te zien.




















Het is een hele klim naar de Chedi maar we zijn in mooi landschap en het is ook hier weer erg rustig.










Van hieruit trekken we naar het centrum van Sakon Nakhon op zoek naar de Wat Pa Sutthawat.
Ik vind weinig over deze locatie en de verwarring is gesteund door de verschillende schrijfwijzes. Ik citeer uit Isan Sawadee.com

Phra Archan Man Phurithatto Museum
Location: Amphoe Muang
is opposite the Provincial Government Center on Suk Kasem Road in Wat Pa Sutthawat. The museum is built of fired clay tiles. On display are a wax figure of Phra Achan Man who was a famous monk, his personal items and his biography.



















Wat mij betreft was het geen goed idee dit programma in twee opeenvolgende dagen af te werken, ik had er mijn buik wel van vol.
Er enkele dagen (of een jaar) tussen laten zou mij zeker beter liggen.
Tot overmaat van ramp, nu ja ramp, beslist Phan langs de grote weg huiswaarts te keren. De verwachting was dat we ook tussen Sakon Nakhon en Udon Thani vierbaans wegen zouden hebben maar dat viel danig tegen. We haalden nauwelijks een hogere snelheid dan 's ochtends en behalve dat het een omweg van 70km betekende "verloren" we ook nog eens ruim een half uur op de "bypass" in Udon Thani.


Voor mijn trouwe lezers val ik in herhaling maar ik moet toch nog maar eens vermelden dat je onder de tab Fotoalbums de link vind naar nog veel meer foto's van deze uitstappen.


In het Picasa album waar je daarmee terecht komt kan je kaart en GPS gegevens terugvinden.