zondag 20 mei 2012

Rijstoogst 2012 - Update half mei

De evolutie op de rijstvelden wordt natuurlijk kort opgevolgd.
In de drie vakken lang ban waar zaad geplant werd steekt onkruid de kop op "ya khum" spuiten is de boodschap en dat werd dan ook op 10 mei uitgevoerd.


De voorbereidingen voor de rest van het veld hier werden ook getroffen, zaad onder water zetten, het veldje voor de kweek van plantjes ploegen, onder water zetten en frezen en uiteindelijk het inzaaien op 12 mei, blijkbaar ben ik vergeten foto's te maken van deze activiteiten.

Bij controle van het veldje op Phu Katae op 7 mei ziet het er niet perfect uit (spijtig genoeg ook de kwaliteit van de foto niet) maar we willen niet klagen en afwachten hoe de zaken evolueren.






















Op 16 mei zijn de plantjes op Phu Katae zowat halfweg hun tijd en zien er intussen stukken beter uit, 't is tijd om ze te bemesten.



































Er staat behoorlijk wat water in onze sa nam en ook op het veld, als het zo verder gaat kunnen we misschien besparen op de kosten van het pompen.


























In typisch Thaise stijl werd de schuilplaats op Phu Katae lichtjes aangepast.


























Op 17 mei stelt Phan vast dat slakken (er zijn er veel dit jaar vanwege de overstromingen vorig jaar zegt ze mij) zich tegoed doen aan de rijstplantjes lang ban en we halen een bestrijdingsmiddel op biologische basis, hopelijk doet dit zijn werk.

De plantjes die de rest van het veld hier moeten gaan vullen steken intussen ook al mooi de kop op.


























De samengevoegde stukjes van de blog staan op Scribd.

zondag 6 mei 2012

Rijstoogst 2012 - Update begin mei

Vermits het de bedoeling was om op 2 mei op Phu Katae het veldje dat voor de jonge plantjes moet gaan zorgen in te zaaien werd het vrijdag 27 april nogmaals geploegd.

In de nacht van zaterdag op zondag 29 april kregen we een stevig zomeronweer te verwerken, de velden hier achteraan kwamen reeds behoorlijk onder water te staan en van de drie vakken waar zaad geplant was moest het water geloosd worden.









Dat lozen lukte niet perfect met als gevolg dat een deel van het zaad zich niet tot plantjes ontwikkelde en/of de plantjes door slakken opgegeten werden.
Behalve die schade ziet het er echter, het is intussen 2 mei, best goed uit.



























Vrijdag werd ook het nieuwe rijstveld van Dong geploegd en werden de vorig jaar weggespoelde dijkjes hersteld.
Zondag werd het ganse veld ingezaaid waarna het gefreesd werd.
Er werd voor deze techniek gekozen omdat het rendement van een nieuw rijstveld pas na enkele jaren verhoogd en er nu dus met de minst mogelijke kosten moet gewerkt worden.

Bij deze gelegenheid vroeg de loonwerker of we het inzaaien op Phu Katae niet konden vervroegen, hij moest zijn frees terug vervangen door de ploeg om aan het werk te blijven.
Phan kon iemand, ook een regelmatige helpende hand, motiveren om meteen water op het veldje te gaan pompen en zondagavond lag het klaar om ingezaaid te worden.
Maandagochtend 30 april, het zaad stond twee dagen in plaats van de gebruikelijke drie onder water, werd er gezaaid en het is nu ongeveer een maand wachten tot de plantjes stevig genoeg zijn om uit te planten.

Foto's van 4 mei tonen dat het zaad reeds de kop opsteekt, dat ziet er goed uit.








We prijzen ons ook gelukkig dat de soms toch grote hoeveelheden regen die voorspeld worden uitblijven al zullen we een dezer dagen wellicht toch wel eens in de prijzen vallen.














't Regende gisterenavond kort maar krachtig, te weinig hoor ik hier laat nog maar wat komen dus.


Volg deze link voor een samenvatting op "Scribd" van de stukjes i.v.m. Rijstoogst 2012.


De samengevoegde stukjes van de blog staan op Scribd.

zaterdag 5 mei 2012

Allerlei

Het is lang geleden maar ik moet het weer eens over onze internetverbinding hebben.
Sinds Phan een eigen laptop heeft om een aantal websites te volgen en, bij wijze van oefening, dagelijks met mij te Skypen moet ik dus "onze internetverbinding" zeggen.

Dat we YouTube filmpjes niet steeds helemaal probleemloos kunnen bekijken, dat ik op "Sendung Verpasst" af en toe "Puffer füllen" moet lezen, ... daar heb ik mee leren leven.
Dat ik eerder zelden op een deftige manier naar filmpjes uit de Videozone van de VRT kan kijken leidt tot heel wat meer frustratie al is er, zoals blijkt uit een antwoord van de VRT aan Marc Wonnink, hoop op beterschap.

Bedankt voor uw belangstelling voor de videozone van de VRT.
De VRT werkt niet met progressieve streaming, zoals bv. Youtube dat wel doet. Dit wil zeggen dat de file veel verder wordt ingeladen dan dat wat je aan het bekijken bent. Hiermee wordt deze file tijdelijk op je harde schijf opgeslagen en kan je dus als het filmpje gedaan is opnieuw beginnen kijken zonder problemen.
Aangezien deze file dus wordt opgeslagen en de gebruiker dit filmpje dus kunnen terugvinden en opslaan, kan de VRT een soortgelijke werkwijze niet toestaan vanwege de rechten op de beelden. We gebruiken hiervoor dan ook HTTP streaming waarbij telkens 5 seconden beeldmateriaal wordt opgeladen (continue lopende buffer). De file wordt hierbij niet opgeslagen op de PC van de gebruiker waardoor deze niet op een eenvoudige manier op het net kan belanden.
De video's worden aan 800 kb/s gestreamd maar deze moeten vaak een grote weg afleggen. Volgens mij ligt daar het probleem..
Emuleren naar een lagere snelheid is geen optie.
Vroeger waren de filmpjes geëncodeerd aan 400 kb/s. De kans dat u een probleem had was de helft kleiner dan bij 800 kb/s.
Het is dus perfect mogelijk dat uw lijn te zwak is om filmpjes van 800 kb/s te bekijken
Wat wel een oplossing kan zijn voor jou is dat je naar de redactie gaat met een mobiel apparaat. Als je naar m.deredactie.be gaat met je mobiel apparaat dan kijk je naar video's met een stream snelheid van 200kb/s. Wat minder vraagt van je internet verbinding
We werken echter wel aan een nieuw videoplatform waarbij de stream zich gaat aanpassen aan de snelheid van je internet.
Ik hoop dat we u hebben kunnen helpen.
Ondertussen excuseren we ons voor het ongemak dat u ondervindt.

De opmerking over de benadering via mobiel apparaat zette me aan het denken, zou het niet mogelijk zijn die voor mobiel internet bedoelde video op PC te bekijken?
Wat Googelen gaf me enige hoop maar enkele tests met players die het  formaat dat de VRT gebruikt om de video files naar mobiele apparaten te streamen aankunnen mislukten.
Mochten "kenners" van deze materie enige tips hebben worden die in dank afgenomen.
Sinds enkele dagen is het hier echter weer niet te doen met het internet.
Het ene moment lijkt er niets aan de hand en even later werkt er niks meer, soms maar een half uurtje maar vaak ook meerdere uren.
Ik doe dan enkele tests en het blijkt (bijna) altijd dat sites in Thailand (bank, weerbericht, loterijuitslagen, ...) wel vlot bereikbaar zijn maar daar houd het mee op.
Ik had al informatie ingewonnen bij Marc Wonnink en die had (ook met TOT) een vergelijkbaar probleem.
Ik liet Phan met TOT bellen maar daar krijg je, traditioneel, niet echt veel los.
Het zou om een capaciteitsprobleem gaan met nationale gevolgen waar aan gewerkt wordt, even geduld nog ('t was wel op vrijdag dat we de vraag stelden).
Hopelijk keren we snel terug op de "normale" toestand.
Het is zaterdagmiddag als ik dit stukje afwerk en, hout vasthouden, alles lijkt terug in orde.


Dat tijdens het regenseizoen de elektriciteit wel eens uitvalt is een bekend gegeven.
De redenen en de duur van dergelijke onderbrekingen beschreef ik enkele jaren geleden al een keertje in dit stukje
Donderdag was het weer zo ver maar ik weet niet precies hoe laat de stroom uitviel, we waren namelijk om 04u00 naar Khon Kaen vertrokken (dadelijk meer hierover) en toen was er nog niets aan de hand.
Toen we om 17u00 weer thuiskwamen was er nog steeds geen elektriciteit en het duurt nog tot 18u30 eer alles weer aanfloept.
De koelkast en diepvries werden meteen op snel koelen geschakeld maar, mede daar we de ganse dag niet thuis waren en alles gesloten bleef, was er geen schade.
't Was toen we thuiskwamen nog ruim 34 graden en toch was het, in het gezelschap van een koele Archa, te harden op de veranda achteraan, zou ook de hitte dan toch een beetje wennen?
Gezien we niet thuis waren werd een rampscenario vermeden, de ganse dag geen ventilator, geen internet, geen computer, geen TV, geen radio ... ik wil er niet aan denken.
Over de oorzaak van de onderbreking tasten we momenteel, en dat zal ook wel zo blijven, nog in het duister en ook dat is frustrerend.
Gezien voor iedereen, wij incluis, de dag hier voor of omstreeks zes uur begint en men het hier over een ganse dag zonder elektriciteit heeft denk ik dat het record van 2009 ruim gebroken werd.

Wat we als een positieve evolutie kunnen beschouwen is dat we hier de laatste dagen van al te hevige onweders gespaard blijven.
Er komt wel zware bewolking en hevige wind opzetten maar de neerslag blijft binnen de perken.
Dat is met onze jonge plantjes op het veld belangrijk maar daarover lees je regelmatig elders op dit blog.
Toch is het te verwachten dat we in de volgende dagen wel eens in de prijzen vallen want het weerbericht heeft toch wel wat op het programma staan.

Naar aanleiding van ons Een "Murphy" dagje een goede maand geleden gingen we donderdag terug naar Khon Kaen.
Vermits we onze datum wijzigden stonden we niet op de op de planning en moesten we het dossier via de centrale administratie naar de juiste dienst laten sturen wat maakte dat we pas een uurtje later  in de queue werden opgenomen, dat beloofde extra wachttijd op te leveren.
We kunnen het dus als een geluk beschouwen dat we toch nog net voor de middag bij de dokter geroepen werden. Niet onverwacht bevestigde achan Kitti dat hij Phan om de twee maanden wil blijven zien.
Hij kent ons al jaren en met enkele grapjes over en weer kregen we een nieuwe afspraak voor eind juni en het voorschrift voor de vorige keer niet meegenomen medicatie.
Bij de apotheek was het waanzinnig druk en het werd dus weer 13u30 eer we Srinagarind verlieten.