We beginnen het nieuwe seizoen dus traditioneel op Phu Katae.
Ons aangepaste spaarbekken aldaar bevat, een beetje buiten verwachting vanwege een hete en droge zomer, nog behoorlijk wat water.
Het, overwegend kleinschalig, rijst telen begint ook hier in Isan steeds meer ondersteund te worden met de inzet van diverse landbouwmachines.
Kubota is naar mijn indrukken marktleider als leverancier van die machines ik vind echter weinig informatie over de apparatuur die aan hun tractoren gekoppeld kan worden.
Laat in de oogst van 2009 werden hier in het dorp twee (licht verschillend type) rijst oogstmachines aangeleverd en we hopen daar dit jaar zeker beroep op te kunnen doen maar da's natuurlijk voor later.
We "hoorden" dat een loonwerker in een naburig dorp een plantmachine zou hebben maar "hoorden" eveneens dat het inzetten van die machine nogal delicaat en duur zou zijn.
Voorlopig zochten we daarover niet meer informatie wat niet wil zeggen dat we dat in de toekomst mogelijk toch nog doen.
Meer concrete informatie bekwamen we over een zaaimachine in het bezit van een loonwerker in Ban Puak en we besloten deze techniek op het rijstveld Phu Katae uit te testen.
Gezien de apparatuur aan de tractor moet gewisseld worden gaat hij eerst op diverse plaatsen ploegen om daarna te komen inzaaien.
Een week of twee geleden is het veld dus voor de tweede keer geploegd, een eerste keer gebeurde dit kort voor Nieuwjaar, en maandag was het zo ver er zou gezaaid worden.
Het feit dat wij deze techniek zouden gaan toepassen was blijkbaar reeds in het dorp gekend en toen de loonwerker hier voor de poort stond kwamen enkelen geïnteresseerd kijken en informatie inwinnen.
Ik had het eerder over zaaien maar de techniek toegepast met deze machine kan je echter beter omschrijven als zaad planten stelde ik vast toen ik de machine zag.
De machine opent de geploegde grond, doseert op regelmatige afstanden zaad en dekt dit zaad weer toe, ik denk dat het filmpje dit wel enigszins duidelijk zal maken.
De loonwerker had gezegd dat voor ons veld 1 zak zaad voldoende zou zijn, hij nam 1½ zak mee in zijn reservoirs.
Al van bij het begin rees bij Phan de twijfel, oei zo weinig zaad, oei zo ver uit elkaar, en ze begon over manueel inzaaien.
Ik ging hier met volle kracht tegenin, om zicht te krijgen op het rendement van deze techniek moet je het risico willen nemen op een mogelijk wat mindere oogst en pas een oordeel vellen als je kosten tegen de opbrengst kan afwegen.
Bij wijze van compromis besloten we in enkele hoeken alsnog wat in te zaaien om eventueel kale plekken toch van plantjes te voorzien, dat is iets wat men ook in de klassieke technieken doet en dus o.k.
Bij het einde van het zaaien bleek er inderdaad, zoals door de loonwerker voorspeld, nog ongeveer een ½ zak zaad uit de reservoirs te komen.
Er is wat discussie over het tijdstip maar "de kenners" vertellen ons dat het veld absoluut moet voorzien worden van "ya khum" (ยาคุม) en dat is letterlijk een anticonceptivum.
Men bedoeld natuurlijk de verspreiding van een middel dat voorkomt dat behalve de rijst ook gras de kop opsteekt.
En zodoende is het nu weer wachten op regen, niet te veel maar ook niet te weinig en niet te vaak maar wel vaak genoeg.
Het valt nu reeds te voorspellen dat het wel weer nooit goed (genoeg) zal zijn.
Hoe dan ook de eerstvolgende vijf - zes maanden is de confrontatie met de boeren-wijsheid, -logica en -leed (Thai-style) weer niet te vermijden.
Nog twee overzichtsfoto's om in de eerstvolgende maanden te kunnen vergelijken.
4 opmerkingen:
Hallo Marc en Wanna,
Ook in Thailand staat de vooruitgang niet stil. Dat dit moderne zaaien een beetje achterdochtig bekeken wordt kan ik aannemen. Hopelijk wordt het toch een goed rijstseizoen. Ook hier in België is het voor de boeren nooit het goede weer. Veel succes.
LUT
Klinkt veelbelovend.
Maar hoe ziet het kostenplaatje eruit? Het mechanisch tegenover manueel zaaien?
@Peter, da's natuurlijk geen onbelangrijke vraag.
Wegens omstandigheden kom ik hier pas over enkele dagen op terug.
@Peter, da's natuurlijk geen onbelangrijke vraag.
Wegens omstandigheden kom ik hier pas over enkele dagen op terug.
Een reactie posten