dinsdag 28 juni 2011

Nieuw rijstveld

Neen, neen we hebben niet nog een rijstveld gekocht!


Nu het wat rustig is i.v.m. onze rijstvelden leek het me geen slecht idee een keer te beschrijven wat er allemaal komt bij kijken om een stukje landbouwgrond op de natuur terug te winnen.
Nichtje Dong kwam begin 2010 door een "transactie" binnen de familie in het bezit kwam van 5 rai "pa" wat zoveel wil zeggen als wildernis.























Er was afgesproken om met een "front" van 30 meter de 5 rai van het vele malen groter stuk af te splitsen, aan de linkerkant stond een primitieve afsluiting maar om de grenzen duidelijk te maken werd met een tractor aan de vier zijden een gang vrijgemaakt.
Om tot 8000 m² (5x1600) te komen was een diepte van 266,66 meter nodig, in werkelijkheid zijn de afmetingen natuurlijk "benaderend", een lang relatief smal rijstveld zou het dus worden.

In september besliste Dong dat ze volgend seizoen op haar nieuwe stukje land rijst wil oogsten, er moest dus stilaan met de ontginning begonnen worden.























Op bovenstaande foto kan je merken dat wat begin van het jaar vrijgemaakt werd reeds deels terug begroeid is maar de grenzen zijn nog te herkennen.

Er werd een prijs afgesproken met onze vaste loonwerker om alle gras en struikgewas te verwijderen, pas daarna kan ingeschat worden wat er verder dient te gebeuren.
Met twee machines beginnen ze aan het werk,



















































en twee dagen later is duidelijk dat er te veel bomen en boomstronken blijven zitten om een bruikbaar veld aan te leggen, er moet een graafmachine ingezet worden om tot enig resultaat te komen.













































De graafmachine slaagt er op één dag in alle boomstronken (1 vergeten niet te na gesproken) en alle bomen (uitgezonderd enkele die we willen behouden) te verwijderen.


























Het is intussen duidelijk geworden dat het rijstveld sterk oploopt naar achter toe wat voor de loonwerker betekend dat hij de geschikte indeling moet bepalen om met het minste werk toch zo groot mogelijke compartimenten te behouden.
Er waren heel wat "klang na" - dijkjes  nodig om tot veertien bewerkbare compartimenten te komen.






































































Het was toen eind oktober en in de maanden tot aan tet regenseizoen werd stelselmatig het achtergebleven "klein hout" en wortels uit het veld geraapt.

Na overleg van "kenners" onder elkaar, maar ook tegen het advies van anderen in, werd besloten om dit seizoen meteen de techniek met het uitplanten van jonge plantjes te gebruiken.
Wie het album 2010 Dong Rijstveld bezoekt zal op de kaart merken dat het nieuwe veld een stuk buiten het dorp ligt en er niet echt water in de buurt is, men besloot dus hier "lang ban" een veldje in te zaaien.

Ondanks de stevige regen van ruim een week geleden hebben een aantal velden nog niet echt voldoende water de meeste echter wel en enkelen zelfs te veel.
De loonwerkers maken hier dan ook lange dagen, rijstplanters zijn moeilijk te vinden en hebben een vraagprijs die tot 30% hoger ligt dan wat wij betaalden, de wet van vraag en aanbod in actie.

Op het nieuwe rijstveld staat echter nog geen druppel water, wat voor mij niet onlogisch is.
Boeren ploegen en frezen hier op beperkte diepte om de onderliggende harde laag niet te beschadigen, die harde laag moet het in de bodem dringen van het water natuurlijk afremmen.
Het nieuwe rijstveld is echter tot op grote diepte omgewoeld en het water verdwijnt er onmiddellijk in de bodem, die zal zich eerst moeten verzadigen eer er water blijft staan.
Er werd dan ook besloten om de hoger gelegen helft van het nieuwe rijstveld toch maar in te zaaien en enkel de andere helft te beplanten.

De weerberichten eind vorige week waren voor het nieuwe veld hoopgevend, voor vele anderen eerder angstwekkend.




In werkelijkheid begon het vrijdagavond te regenen, regen zoals we die ook in België kennen en, gelukkig maar, bleven de tropische stortregens nog even uit. Het regende nagenoeg aanhoudend tot zondagmiddag, Van toen tot nu, dinsdagmiddag, vielen er slechts enkele buitjes.
De verschillende weerberichten zijn het er niet helemaal over eens maar het ziet er naar uit dat er de volgende week nauwelijks regen zal vallen maar dat blijft af te wachten.

Het vorige weel ingezaaide deel van het nieuwe rijstveld begint stilaan groen te kleuren wat op de foto's in het album echter moeilijk te zien is.


Verder is gisteren reeds een flink deel ingeplant waarbij de staat van het veld het zoal zware werk enkel maar moeilijker maakt.


Met "ya khum" en af en toe wat regen moet het ook hier wel goedkomen en kan de investering beginnen "renderen".

6 opmerkingen:

Lutgart Spoormans zei

Hey Marc, daar is weer hard gewerkt. Waarom enkele bomen laten staan?

spieke zei

Je vraag toverde meteen een (bijna) Thaise glimlach op mijn gelaat, toen ik de vraag hier stelde volgde dadelijk een 5 5 5 (ha ha ha).
Het is de moeder van Dong die dit om onverklaarbare redenen zo wou ... net als het planten trouwens.
Volgend jaar zaaien zegt ze nu ... de bomen zie ik ook ooit nog wel verdwijnen.

Lutgart Spoormans zei

Het nieuwe rijstveld ligt voor mij precies op een niet kenbare plaats. Is het in de buurt van jullie rijstveld boven?

spieke zei

Het is op de weg naar ons rijstveld als je de binnenweg neemt en niet de grote weg.
Ik denk dat je er destijds in de buurt was op je fietstochtje met Na Sap.
Ik ga via Panoramio een foto in Google Earth proberen te krijgen en bezorg je dan wel een link met een overzicht van ons huis, ons rijstveld en dat van Dong

Peter Stroo zei

Je verveelt je in ieder geval niet :-)

spieke zei

Fysiek tracht ik afstand te houden.
Ik heb intussen wel genoeg "geleerd" om te weten wanneer ze foute beslissingen nemen maar met mijn kennis (en logisch denken) wordt zelden rekening gehouden ;-)

Een reactie posten