zondag 9 mei 2010

Nieuw rijstseizoen, oude techniek

Net als bij het bericht over de nieuwe techniek moet je voor een goed begrip misschien dit herlezen.
Hier beneden blijven we bij de oude vertrouwde techniek en op zaterdag 1 mei werd een veldje gefreesd en geƫffend klaar om ingezaaid te worden.
Het nodige water werd uit de achter ons huis gelegen poel (sa nam) gepompt.


Het inzaaien gebeurde nog dezelfde dag.
De volgende foto zegt niet wat je zou vermoeden,
het is wel degelijk gewoon water en geen s****t wat daar, 5 dagen na het zaaien, tussen de plantjes vloeit.
Gisteren gooide Phan enkele zakken kaf (ram khao) tussen de plantjes om het uitdrogen van de bodem een beetje af te remmen.
Ook zou dit helpen om, binnen een kleine maand, de plantjes makkelijker uit te trekken om uit te planten.
De weervoorspellers geven nagenoeg dagelijks een redelijke kans op regen maar in Paksuai viel slechts 1 bui van (weinig) betekenis en we zullen dus mogelijk nog een paar keer moeten pompen om de plantjes in leven te houden.

We gingen vandaag ook "boven" kijken.
Een aantal plantjes hebben daar de kop opgestoken maar we hopen dat, eens het begint te regenen, er toch nog wat bijkomen.
Blijft de regen al te lang uit moet er daar mogelijk toch nog naar een andere techniek gegrepen worden maar da's nog even afwachten.

In de reacties op de nieuwe techniek vroeg Peter naar een vergelijking van de kosten.
Het is niet eenvoudig die vergelijking te maken maar, met wat we nu weten, kostte het voorbereiden en machinaal zaaien 300 Baht per Rai meer dan de voorbereiding hier beneden.
Hier beneden moet straks echter loonwerk ingezet worden om te planten en dan gaat de balans de andere richting uit veronderstel ik.


4 opmerkingen:

Videomaster zei

Wat met het aangevoerde water?, dit is toch ook niet voor niets.... naar mijn schatting is dat een vrachtwagen met een 6500 liter, waar we hier in Khon Kaen toch een 500 baht voor betalen.

Unknown zei

't Was ook voor ons een beetje een test.
Het water is opgepompt uit het meer achter de markt (je ziet het van bij ons liggen) en we betaalden 200 Baht.
Het was net genoeg om het veld weer enkele dagen vochtig te houden bij de huidige temperaturen van dagelijks 39 tot 40 graden gemeten op de veranda vooraan.
Het alternatief, iemand met een pomp laten komen en de benzine ervoor kopen, kost ook al gouw 250-300 Baht maar je kan dan wel meer water op het veld zetten.

Videomaster zei

ah ok; de prijzen die ik schreef was voor stadswater....

PeterS zei

Ik meende die vrachtwagen inderdaad al te herkennen.

Ik snap dat momenteel een prijsvergelijk lastig is, eigenlijk moet je wachten tot de oogst binnen is en de kosten/opbrengsten per Rai kunnen worden bepaald.

Een reactie posten