zaterdag 9 februari 2008

Hard labeur voor de landbouwers in Isan

Eind november haalden de laatste boeren ook hier hun rijstoogst binnen.
Dit moment betekend eveneens dat het regenseizoen ten einde is en dat de Thaise "winter" begint.
De eerstvolgende zes/zeven maanden zal het nog nauwelijks regenen, en op vele plaatsen in Thailand komt de landbouwactiviteit dan ook op een lager pitje te staan.

Onze geografische ligging aan de oevers van de Mekong en Nam Suai, maar ook de diverse natuurlijke en aangelegde spaarbekkens maken dat er hier toch nogal wat activiteit mogelijk blijft. (zie de niet echt recente foto uit Google Earth)



Hier in het dorp trachten heel wat mensen een tweede rijstoogst te halen, anderen telen tabak (maar door de anti rookcampagnes, jaja ook hier, toch merkelijk minder dan vroeger), maïs (voor menselijk gebruik), pompoenen en tomaten.
Daarnaast (daarna) komen dan dikwijls nog chilipepers, komkommers en bonen aan bod.
Tomaten worden hier vooral geteeld vanwege de aanwezigheid van een bedrijf (Rosa) hier een tiental kilometer vandaan, zij produceren gedurende een viertal maanden per jaar tomatenpuree een ketchup.

Dat het bewerken van het land buiten het regenseizoen, het zaaien en/of planten, het harken en wieden, het voortdurend bevloeien, ... hard labeur betekenen kan ik met geen woorden omschrijven en tracht het dus maar met enkele foto's te verduidelijken.















Ook hier heeft de Kwai Lek of Stalen Buffel weer enkele functies te vervullen.
Behalve voor het ploegen en het breken van de kluiten (vergelijkbaar met eggen maar veel primitiever) dient hij vaak voor het aandrijven van de pomp voor grote volumes, voor het lichtere werk is er ook een lichtere pomp.

 
 

Bovenop het zware werk komt nog het risico.
Zal de watervoorraad toereikend blijken, komt er toch nog de hulp van een beetje regen, blijven de prijzen wat ze laten verhopen, ... ?
Er moeten, behalve voor zaad - planten - meststoffen - ... , nogal wat kosten gemaakt worden voor het bevloeien, en als het misgaat betekend dat toch wel aanzienlijke verliezen.
Gaat het echter goed, zoals vorig jaar het geval was, is er een behoorlijk (da's relatief natuurlijk) inkomen te verdienen, maar hoe dan ook het kost "hard labeur".

Intussen zijn we begin februari en is de oogst van de eerste maïs, pompoenen, tomaten en tabaksbladen aan de gang.
 
  

 
 
 
 


Het regende vorige week enkele dagen zelfs iets meer dan een beetje, en er blijft dus hoop op een goed seizoen, alhoewel ...
Behalve in de Mekong (de zandwinning is alweer aan de gang, zeker een maand vroeger dan vorig jaar) en Nam Suai is het niveau van een aantal spaarbekkens reeds flink gedaald, maar er zijn ook werken aan de gang om de oevers van een van de spaarbekkens te verhogen en de inhoud dus wezenlijk te vergroten.
 
 
Origineel bericht van 9 februari 2008 bewerkt op 23 april voor "Blogger".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten