zaterdag 2 augustus 2008

Hard labeur ... en de problemen verbonden aan het regenseizoen

Al was het bij velen "kantje - boordje" voor wat de watervoorraad betreft er werden deze zomer mooie oogsten binnengehaald.
Velen investeerden onmiddellijk een deel van de opbrengst in het verbeteren van de inrichting en het heraanleggen en van hun velden, langzaam maar zeker worden ook nieuwe technieken uitgetest en toegepast.

Hier in Nongkhai begon het al vroeg (vroeger dan normaal) te regenen en de activiteit kwam dan ook al snel weer op gang.
In het regenseizoen wordt er nagenoeg uitsluitend rijst geteeld en het eerste dat dient te gebeuren is zaaien (op een beperkte oppervlakte) om ongeveer een maand later plantjes ter beschikking te hebben.
Het planten gebeurd door dagloners die hiermee, afhankelijk van vraag en aanbod, tussen de 160 en 200 Baht (3,2 - 4 Euro) verdienen, ... per dag!

De jonge plantjes zijn kwetsbaar, hebben voldoende water nodig maar sterven aan te veel water.


Deze diertjes vormen een tweede probleem. In een minimum van tijd vreten die ganse velden nagenoeg kaal en zorgen intussen ook nog voor hun voortplanting.
Een bestrijdingsmiddel op plantaardige basis is maar matig effectief en slakken "plukken" en de eitjes vernietigen is een dagelijkse bezigheid.
De stam van een Papayaboom dient hierbij als aantrekkingspool.






Gezien het reeds rijkelijk regende en er heel wat schade door de slakken was aangericht dienden in ons geval de laagst gelegen delen van het rijstveld niet 1 maar 2 keer hersteld te worden, er waren nog plantjes ter beschikking dus het kon.

Verder dient er ook nagenoeg dagelijks aan de "walletjes" gewerkt te worden.
Ratten en krabben graven zich daardoor en zijn zo de oorzaak van het wegvloeien van het water in de richting waar je het natuurlijk juist niet wil hebben.



En dan is er natuurlijk ook de regen, die laat zich niet doseren en viel hier de laatste weken nogal overvloedig uit de hemel.
Een aantal rijstvelden zijn dan ook overstroomd en, tenzij de planten reeds behoorlijk sterk waren en/of de overstroming van korte duur is, wellicht verloren.



 
 
Bij ons achter het huis.

 
 


Het feit dat de Mekong op zeer korte tijd enorm gestegen is, zodanig dat er zelfs water landinwaarts vloeit, is een bijkomende oorzaak van de overstromingen. De regenhoeveelheden zijn niet echt abnormaal, maar de natuurlijke afvoer is verstoord.
Als reden dat de Mekong zo steeg zegt de volksmond hier dat China momenteel een stuwmeer zouden laten leeglopen uit vrees voor een breuk, zonder meer informatie neem ik het voor wat het waard is.


Een foto ter vergelijking.

 



De foto's van de Mekong zijn genomen op dezelfde plaats als deze in het vorige "Hard labeur ..." de verschillen zijn dus overduidelijk.
Aan de merktekens te zien zijn we nog relatief ver van de records verwijdert, en hopelijk blijft dat zo.



Wij hebben nog een tweede rijstveld dat veel hoger gelegen is.
De bodem is daar minder vruchtbaar maar de problemen van krabben, slakken en overstromingen zijn daar nagenoeg onbestaande.
Daar hebben we dan ook veel minder zorgen en is een tekort aan water het grootste risico.



Onnodig te zeggen dat hier angstvallig uitgekeken wordt naar wat augustus, traditioneel de maand met het meeste overstromingsgevaar, zal brengen.
Origineel bericht van 2 augustus 2008 bewerkt op 23 april 2009 voor "Blogger".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten