woensdag 17 augustus 2011

Weersgesteldheid

Augustus staat hier bekend als de regenmaand bij uitstek en de statistieken (naar beneden scrollen) kunnen dat enkel maar bevestigen.

In de nacht van zondag op maandag kregen we een onweer zoals ik het hier nog nooit meemaakte.
Gewekt door donder en blikseminslag die blijkbaar erg dicht in de buurt terechtkwam hoorden we ook striemende regen en hevige wind.
De elektriciteit viel een eerste keer slechts kort weg maar even later was het weer voor meerdere uren van dat.
Gelukkig had de airco de slaapkamer op temperatuur en vermits het buiten ook stevig afkoelde bleef het er redelijk koel.
Het onweer bleef relatief lang in alle hevigheid hangen zodat van slapen niet veel meer in huis kwam.

We zouden om zes uur richting Udon Thani vertrekken en onze chauffeur wist te vertellen dat er tegenover de markt een boom op de weg lag, 't zou niet de enige blijken.
De eerste tien vijftien kilometer richting Nong Khai was het slalommen tengevolge van afgerukte takken en omgewaaide bomen op de weg, dichter in de buurt van Nong Khai was het minder erg met nog slechts hier en daar een afgerukte tak.
Toen we kort na de middag terugkwamen was het meeste reeds aan de kant en opgeruimd.
Het was ook duidelijk dat er flink wat water gevallen was, er stonden enkel centimeters in de tuin en de eerder overstroomde rijstvelden stonden in grote mate terug blank.

Maandag en dinsdag waren relatief droog maar vannacht, van dinsdag op woensdag dus, wat het weer van dat stroomonderbreking incluis.
De wind was minder hevig dan maandag maar de hoeveelheid regen zeker niet omdat het tot een stuk in de ochtend bleef regenen.
Het beeld op de rijstvelden hierachter is dat wat reeds verloren was terug blank staat maar dat er voorlopig geen extra schade is.
Dat is zo voor de meesten maar niet voor diegenen die nog opnieuw geplant hadden op de vorige keer verloren velden, daarvan zijn er zeker reeds enkele die aanplanting terug kwijt.

Onnodig te zeggen dat het weerbericht vandaag wat beter bestudeerd werd, we hebben blijkbaar nog enkele dagen met grote kans op regen te verwerken.

Bron

Als bij overmaat van ramp wijzigde de voorspelling i.v.m. het verloop van de waterstand in de Mekong vandaag ook nog zijn tendens van nagenoeg stabiel op een relatief hoog maar veilig niveau naar sterk stijgend richting het risicogebied.

Bron

Er staan ons dus weer enkele spannende dagen te wachten en kunnen we enkel hopen dat de rivier binnen haar oevers blijft.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten