dinsdag 2 augustus 2011

Rijstoogst 2011 - Update begin augustus

'k Heb het net even nagekeken en ook vorig jaar maakte ik begin augustus een update, dit jaar is er echter een "meteorologische" aanleiding.

In de nacht van zaterdag op zondag kwam de Changwat Nong Khai in de invloedssfeer van de intussen van "Tropical Storm" tot "Tropical Depression" afgezwakte "Nock-Ten" te liggen.
Wij waren een behoorlijk eind van huis (later meer hierover onder een ander label) en ik kan dus niet uit eerste hand rapporteren.
We hadden via het nieuws vernomen dat de toestand ernstig kon worden en bij telefonische navraag zaterdagavond hoorden we dat het reeds regende en flink woei.
Wanneer we zondagochtend nogmaals telefoneerden werd ons een beeld opgehangen alsof de rijstvelden "lang ban" allemaal blank stonden, het regende en waaide nog steeds behoorlijk wist men ons te vertellen.

Wij hadden, vooral vanwege een "by-election" in het kiesdistrict Phon Phisai, onder lichte regen de terugreis vroeg aangevat. Onderweg kregen we behoorlijk wat regen te verwerken en kenden geen droog moment.
Hoe dichter we Nong Khai naderden hoe duidelijker het werd dat er flink wat regen moest gevallen zijn, zelfs de Mittraphap Road stond bij het binnenrijden van de stad op meerdere plaatsen onder water.



Gezien we in Nong Khai wilden eten draaiden we niet meteen richting Phon Phisa maar reden verder in de richting van de rotonde voor het Prap Ho Monument om daar de Prachak Road op te rijden, dat bleek echter onmogelijk.


























Via het Law Court en Police Station draaiden we dan de Michai Road op om daar wat te eten en verder te rijden richting Talad Wat That. In de Bangkok post heeft men het ook over problemen op de Michai Road maar toen wij er toekwamen waren die blijkbaar opgelost, wel zagen we steeds water tot halverwege de Soi"s die verbinding maken met de Prachak Road.
Eens we terug de 212 richting Phon Phisai opdraaiden merkten we dat ook de wind stevig had huisgehouden, alle jonge bomen op de middenberm lagen omver en van de oudere bomen lagen her en der afgerukte takken.

Thuisgekomen vonden we een tuin waarin een beetje water stond maar dat viel erg mee.
Op de veranda achteraan stond ook een beetje water maar niets rampzalig en met een eerste blik op de rijstvelden stelden we vast dat het ook daar, voor ons althans, nogal meeviel. Voor enkele van onze buren die veel later plantten ziet het er ernstiger uit.


























Veel zal nu afhangen van hoe snel het water afloopt. De kenners zullen me begrijpen als ik zeg dat het water richting "Matthayom School" moet om vandaar verder te lopen in de richting het riviertje dat aan de voet van Phu Katae onder de 212 richting Mekong stroomt. Er was vandaag (maandag) nog geen echte verbetering merkbaar mede omdat het af en toe wat regent.










We gingen natuurlijk ook even de toestand op Phu Katae bekijken en daar blijkt onze sa nam nagenoeg vol te staan, die van de buren trouwens ook.















































Een deel van de velden van de buren loopt af naar onze sa nam maar ze trachten, zoals in het filmpje te zien is, wat bij ons wegloopt via een buis onder de weg naar hun sa nam te leiden.



Het doet natuurlijk deugd te zien dat de investeringen die we hier deden er mede toe bijdragen dat dit rijstveld er ook dit jaar weer erg goed uitziet en dat we, zonder tegenslagen, hier weer een mooie oogst mogen verwachten.

Wat lang ban betreft blijft het af te wachten wat de schade zal zijn maar we deden natuurlijk aangifte bij de phu yai ban om niet uit de boot te vallen mocht het "rampenfonds" in werking gesteld worden.


Update dinsdagochtend
Het gaat voorlopig de verkeerde richting uit. Gisterenavond begon het terug stevig te regenen en dat gedurende meerdere uren. Onderstaande foto toont duidelijk dat er weer een stuk meer blank staat en vele dorpsgenoten beschouwen hun oogst reeds als volledig verloren.















2 opmerkingen:

Lutgart Spoormans zei

Wij zitten in Belgiƫ ook wel in een regenseizoen maar bij jullie is het toch wel heviger. Hopelijk valt het voor jullie buren toch nog wel mee en is de volledige rijstoogst niet helemaal verloren.

spieke zei

Het is nog te vroeg om het met zekerheid te zeggen maar voor ons gaat de schade meevallen, wij hadden vroeg geplant en die rijst kan dus al iets meer verdragen.
Bij onze buren is het nog af te wachten maar niemand is zijn ganse oogst kwijt maar ik hoorde van dorpsgenoten die zes - zeven rai kwijt zijn en dat gaat toch om een behoorlijk bedrag in de voor hen geldende normen.

Een reactie posten