woensdag 2 november 2011

Rijstoogst 2011 - Update begin november

Zondag 30 oktober belt onze vaste loonwerker dat hij tijd heeft om het rijstveld te ploegen, of we even kunnen komen afspreken wat we nog aangepast willen zien.
Na overleg ter plaatse besluiten we nog twee dijkjes weg te nemen (de witte strepen op de foto) en enkele een beetje te versmallen.





































Intussen lag de rijst thuis te drogen en op 31 oktober kon hij terug in de zakken, er waren er nu nog 69 nodig om de gedroogde rijst te verpakken, en we besluiten om er 's anderendaags meteen 40 te gaan verkopen.






























































Je hoort speculeren dat vanwege de overstromingen de prijs over enkele maanden de hoogte zal inschieten. Datzelfde speculeren zal er echter ook voor zorgen dat er massaal aan zomerteelt zal gedaan worden en verder mag je niet vergeten dat de overheid nog met enorme stock's zit die ze op de markt kunnen brengen.
Ik ben geen econoom en mijn inschatting kan totaal verkeerd uitdraaien onze eerste 40 zakken zijn verkocht, punt uit.
Bij de verkoop van pas geoogste rijst is de vochtmeting belangrijk, vorig seizoen zag ik buren terugkomen met onvoldoende lang gedroogde rijst, we zaten ruim binnen de grenzen.



















Onze zakken rijst bleken wat zwaarder uit te vallen dan vorig jaar (24 - 22,7kg) en zo kon ik berekenen dat we op Phu Katae naar gewicht een meeropbrengst van 10,5% halen en dat valt best mee.
Later meer hierover in een volledige evaluatie.

Vandaag gingen we dan het door de loonwerker geleverde werk inspecteren en dat ziet er goed uit.




















































't Is niet zo dat we eenzelfde verhoging van de opbrengst verwachten maar de kosten zullen zich zeker over enkele jaren terugbetalen en dat ondanks het feit dat we enkele wagens "goede grond" moeten laten aanvoeren om het nivelleren te vergemakkelijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten