zaterdag 12 november 2011

Rijstoogst 2011 - Update half november

De kleefrijst die we 27 oktober "lang ban" oogstten is intussen natuurlijk gedroogd en zit in zakken. We houden 3½ zakken over tegenover 4½ vorig jaar.

Phan stelde vast dat het laatste/laagste oogtsbare vak duidelijk achterblijft omdat het ook het langst onder water bleef. De rest is eigenlijk oogstklaar maar ... de oogstmachine die we voor donderdag 10 november bestelden is in herstelling en heeft dus vertraging op het programma. Phan besluit dan maar die dag manueel te oogsten.

Het had dinsdag al eens geregend, deugddoend voor de tuin geen probleem voor de rijst, maar woensdag in de vooravond kregen we hier een echt hevige regenbui gepaard gaande met stevige wind.
De gevolgen werden 's anderendaags pas echt duidelijk. Alle rijst hier achteraan ligt plat, de machine zou dus zeker extra kosten gerekend hebben maar bij het manueel oogsten heeft men het er natuurlijk ook niet makkelijk mee.




























Vandaag, zondag 13 november is de rijst droog genoeg om gedorst te worden.
Vanochtend werd alles in bussels gebonden (mat khao) en omstreeks 10u00 begon de machine te dorsen (pan khao).


Van de vier geoogste vakken houden we 21½ zakken droge rijst over.
Phan hoopt dat het vak dat we over enkele weken zullen oogsten ook nog eens 5 zakken zal opleveren wat de totale oogst hier "lang ban" toch nog op 30 zakken zou brengen.

Meer hierover in de evaluatie die ik maak zodra alles "binnen" is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten