vrijdag 13 januari 2012

Ook dit is Thailand

Inleiding

Op forums en in blog's die verband houden met Thailand zal je vaak de afkorting TiT (This is Thailand) tegenkomen.
In het beste geval bedoeld men dat het beschrevene zich in Thailand nu eenmaal op die manier afspeelt en dat je daar mee moet leren leven, vaak is de achtergrond in de aard van ze weten niet beter, ze willen het niet anders, ze zullen het nooit leren, ...

We moeten de ogen niet sluiten voor bepaalde toestanden en het gebruik van TiT is vaak terecht zolang we maar het elfde gebod in het achterhoofd houden.

Veel minder lees je over positieve ervaringen, over dingen waarvan je zegt dat hebben ze nu eens goed aangepakt, vandaar dit stukje.

Inleiding - Deel 2

Bij ons laatste bezoek aan Pattaya kreeg Phan van een oude bekende en boekje over het Boeddhisme.
Nadat ze, thuisgekomen, het boekje enkele malen las vertelde ze me dat ze de inhoud zeer sterk waardeerde en met zo veel mogelijk mensen wilde delen.
Ze wou een aantal kopieën van het boekje, bij wijze van Tham Bun, op enkele plaatsen ter beschikking stellen.
Ze dacht er aan om het geheel in Phon Phisai (200x) te laten kopiëren maar naar mijn gevoel zou dat, zelfs in Thaise normen, overdreven duur uitkomen.
Ik zag echter een telefoonnummer op de omslag en adviseerde haar te informeren naar de mogelijkheden.

Tot zover de inleiding die ik toch nodig had om de kern van het verhaal een plaats te geven.


Vorige week vrijdag omstreeks 09u00 belde Phan met de uitgeverij, die zitten natuurlijk in Bangkok, het bleek mogelijk de boekjes o.a. per 200 te bestellen.
De prijs bedraagt dan 18 Baht/boekje (+/- 100 bladzijden formaat = +/- ½ A4 = A5) en de verzendingskosten naar ons adres werden vastgesteld op 450 Baht.
Wij noteerden het rekeningnummer waarnaar we 4050 Baht moesten overmaken en de uitgeverij noteerde onze adresgegevens en telefoonnummer en er werd afgesproken dat wij zouden terugbellen zodra de ATM overschrijving uitgevoerd werd.
Ze vroegen ook nogmaals onze namen te spellen omdat ze bij de boekjes stickers leveren die je er zelf in kan kleven zodat "men" weet wie de boekjes schenkt.
Nog net voor de middag (11:32 staat op het ATM strookje) vertrekt de overschrijving en Phan belt zoals afgesproken de uitgeverij.
Even later komt er telefonisch bevestiging dat alles in orde is en de bestelling zal uitgevoerd worden.

Mijn inschatting was dat we in de loop van deze week de bestelling wel konden verwachten. Toen hier maandag omstreeks 13u00 een koerier het pak afleverde (nadat hij eerder belde om te vragen waar hij ons juist kon vinden) was ik toch wel (een eerste keer) aangenaam verrast.
Bij nazicht blijkt de bestelling in orde, de namen op de stickers juist geschreven en wat promotiemateriaal en enkele bestelformulieren voor een volgende gelegenheid zitten er ook bij.

Er blijken 209 boekjes in de doos te zitten en die 9 extra boekjes zijn de aanleiding tot mijn tweede aangename verrassing.
Neen, het is geen bonus maar wel een compensatie.
Op het vervoersdocument van de koerier staat een prijs van 230 Baht voor de verzending, gezien de uitgever ons 450 Baht liet betalen compenseert hij dat met 9 boekjes zodat ons "verlies" zich tot 8 Baht beperkt.
Wat mij betreft strekken de eerlijke en inventieve oplossing hen tot eer.

De uitgeverij is Buddha's Power Publishing en hun website, waarvan ik het bestaan pas ontdekte na de levering, heeft ook bestelmogelijkheden.

De koerier die m.i. gezien gewicht, afstand en snelheid aan heel redelijke prijzen werkt is NIM Express.
De website van de firma is niet toegankelijk maar hier vind je een beschrijving van hun ativiteiten.

Lees hier en hier over enkele TiT momenten.

1 opmerking:

boyz zei

buddhaspower has new website www.putthanuparp.com

Een reactie posten