zondag 6 mei 2012

Rijstoogst 2012 - Update begin mei

Vermits het de bedoeling was om op 2 mei op Phu Katae het veldje dat voor de jonge plantjes moet gaan zorgen in te zaaien werd het vrijdag 27 april nogmaals geploegd.

In de nacht van zaterdag op zondag 29 april kregen we een stevig zomeronweer te verwerken, de velden hier achteraan kwamen reeds behoorlijk onder water te staan en van de drie vakken waar zaad geplant was moest het water geloosd worden.









Dat lozen lukte niet perfect met als gevolg dat een deel van het zaad zich niet tot plantjes ontwikkelde en/of de plantjes door slakken opgegeten werden.
Behalve die schade ziet het er echter, het is intussen 2 mei, best goed uit.



























Vrijdag werd ook het nieuwe rijstveld van Dong geploegd en werden de vorig jaar weggespoelde dijkjes hersteld.
Zondag werd het ganse veld ingezaaid waarna het gefreesd werd.
Er werd voor deze techniek gekozen omdat het rendement van een nieuw rijstveld pas na enkele jaren verhoogd en er nu dus met de minst mogelijke kosten moet gewerkt worden.

Bij deze gelegenheid vroeg de loonwerker of we het inzaaien op Phu Katae niet konden vervroegen, hij moest zijn frees terug vervangen door de ploeg om aan het werk te blijven.
Phan kon iemand, ook een regelmatige helpende hand, motiveren om meteen water op het veldje te gaan pompen en zondagavond lag het klaar om ingezaaid te worden.
Maandagochtend 30 april, het zaad stond twee dagen in plaats van de gebruikelijke drie onder water, werd er gezaaid en het is nu ongeveer een maand wachten tot de plantjes stevig genoeg zijn om uit te planten.

Foto's van 4 mei tonen dat het zaad reeds de kop opsteekt, dat ziet er goed uit.








We prijzen ons ook gelukkig dat de soms toch grote hoeveelheden regen die voorspeld worden uitblijven al zullen we een dezer dagen wellicht toch wel eens in de prijzen vallen.














't Regende gisterenavond kort maar krachtig, te weinig hoor ik hier laat nog maar wat komen dus.


Volg deze link voor een samenvatting op "Scribd" van de stukjes i.v.m. Rijstoogst 2012.


De samengevoegde stukjes van de blog staan op Scribd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten