woensdag 16 maart 2011

Pottenbakkerij

Naar aanleiding van de vele aarden potten die ze hier in 2004, bij haar eerste bezoek aan Thailand, zag gebruiken vroeg mijn zus of er hier in de buurt misschien pottenbakkers zaten.
We stelden de vraag aan één van onze "chauffeurs" en die wist er wel enkele te vinden in Ban Phon Bok, Tambon Chom Chang, Amphoe Phon Phisai (van Ban Phon Bok zijn we niet helemaal zeker maar het was er zeker in de buurt) en we gingen er een kijkje nemen.
In 2008 bezochten we die buurt nog een keer op zoek naar een pot om vissaus in te maken.
De foto's zijn dus een compilatie van die twee bezoeken, de video is van 2008.

De grondstof is hier wel makkelijk te vinden al zal kwaliteit en zuiverheid wel belangrijk zijn.


We zagen het proces niet in werking maar blijkbaar wordt de grondstof eerst op een gewenst vochtgehalte gebracht waarna men er een "worst" uit perst.






















Hieruit worden door de dames in het team dan weer kleinere "worstjes" gerold waarmee de pottendraaier zijn werkstuk opbouwt.


De afgewerkte stukken worden dan te drogen gezet en bij de grotere potten zie je aan het kleurverschil duidelijk welk deel reeds droog is.

Als je goed kijkt zie je, ook weer aan het kleurverschil, dat de potten voor onze nichtjes reeds gebakken zijn terwijl die achter hen nog staan te drogen.


De oven is redelijk eenvoudig en lijkt een beetje op deze waarin ze houtskool maken, de warmte die vrijkomt op het dak van de oven gebruikt men om de wat zwaardere potten te drogen.



































De video geeft een goed beeld van het vormen van de kleinere potten, ik zou ook wel eens willen zien hoe ze die grote kruiken maken.


Nu ben ik vooral nieuwsgierig naar de werkwijze om de oven te vullen en de brandstof die ze gebruiken en hoe ze die verdelen, misschien proberen we vroeg of laat wel eens daar getuige van te zijn.

5 opmerkingen:

Peter Stroo zei

In één van de buitenwijken van Bangkok ben ik ook eens zo'n bakkerij binnengelopen. Was precies hetzelfde als wat ik hier op de foto's zie.

Jillgoormans zei

ja brengt mooie herinneringen naarboven

spieke zei

Waar de geschikte grondstof voorhanden is zullen ze wel te vinden zijn.
Om het met een cliché te zeggen, je vraagt je af waar de productie naar toe blijft gaan, al zijn het gebruiksvoorwerpen je vervangt ze niet om de paar maanden of zelfs jaren.

spieke zei

Zal wel, 't is wel al een hele tijd geleden hé.
'k Blijf het spijtig vinden dat je hier je Facebook profiel niet gebruikt.

J P zei

HZij kunnen wel een potje breken...... Mooie foto's!!

Een reactie posten