zaterdag 19 maart 2011

Winter in volle Zomer

We hebben hier enkele bizarre dagen, op weergebied althans, achter de rug.
Als je de maximum en minimum temperaturen van vorige zondag en maandag in onderstaande tabel bekijkt zijn die normaal te noemen, we zijn half maart en da's hier volop zomer.

Tabel samengesteld met gegevens uit de statistieken van het Thai Meteorological Department

Maandagavond was het bijzonder drukkend, de ventilator op de veranda kon nauwelijks verkwikking brengen hij circuleerde enkel maar warme lucht.

Ik volg al sinds enkele jaren hoofdzakelijk de weervoorspellingen van My Forecast
Hun voorspellingen, ook op lange termijn, zijn vrij accuraat. Ze hadden vanaf dinsdag enkele dagen regen voorspeld en ik had, in plaats van te sproeien, het gazon niet te kort maar wel gelijk geschoren.
Omstreeks 22u00 begon het te regenen en het moet, volgens de hoeveelheid die voor 14 maart in de tabel staat, nog voor middernacht stevig geregend hebben. In ieder geval toen we dinsdag opstonden stond er water in de tuin, niet veel maar toch een aanwijzing dat het die nacht flink regende. Het bleef dinsdag de ganse dag regenachtig en met 10 graden minder dan maandag toch ook al een stuk frisser.

Woensdag was een echt miezerige dag, een beetje Belgisch, en wanneer we de 23 graden in de tabel zouden gehaald hebben kan ik me niet indenken hier kwamen we hooguit in de buurt van de 20 graden. We hadden dan ook al warme kleding bovengehaald en dat was voor mij een oud jeanshemd, sokken en mijn crock's van Adda. Phan had al lang enkel truien en een Europese winterjas aangetrokken, een beetje zoals tijdens de winter in België destijds.
's Avonds werd het echter zo koud dat ik er ook nog een sweater bij aantrok en da's iets dat ik hier bij mijn weten nog nooit deed, ook niet in de Thaise winter.

Donderdag werd het nog erger, de temperatuur overdag ging met moeite over de 16 graden en daarbovenop regende het ook terug meer.

Vrijdag ook veel regen en volgens mij niet veel hogere temperaturen dan donderdag. Als we de 19,4 graden uit de tabel haalden moet dat in het half uurtje dat de zon door de wolken brak geweest zijn en dat was ergens tussen 16u00 en 17u00.
Het was echter een goed voorteken en bevestiging dat de weersvoorspelling die voor zaterdag terug meer normale omstandigheden aangaf juist zou zijn.
Intussen heeft de regen van de voorbije dagen, en die is los van de temperaturen ook al niet normaal in dit seizoen, zijn gunstige invloed op de natuur, veel stof is weer eens weggespoeld en ons grasveld en de planten zien er een stuk groener uit.

We stonden vanochtend op bij 17 graden en dat is nog fris maar de zon kwam erdoor en nu 10u00 staat de thermometer op bijna 22 graden, 't gaat de goede kant uit.

Nu zullen de westerlingen onder jullie zeggen dat het in vergelijking met Europa toch allemaal niets voorstelt, je moet daarbij echter enkele zaken in acht nemen.
Voor onszelf kan ik zeggen dat we hier in huis een dag of drie niet boven de 18 graden uitkwamen en da's toch niet bepaald gezellig warm. Nu hebben wij een degelijk huis, nog wat warme kleding, een degelijk bed en warme dekens maar dat kan lang niet iedereen hier zeggen.

Dit artikel in de Bangkok Post,  Old man dies of cold weather in Phitsanulok geeft de ernst aan al kan je je vragen stellen over de "invloed" van enkele details in de tekst.

En wat moet je nu denken bij deze krantenkop: Colder weather in Thailand is caused by global warming

Nog een voorspelling waar je hier regelmatig wat over leest: Drought less severe thanks to La Niña en de lange termijn voorspelling toont dat er mogelijk toch wel waarheid inzit.

Wat er ook van is er rest ons niets dan af te wachten wat het weer brengt, de voorbije dagen waren echter moeilijker dan de traditionele winterdagen. De minimumtemperaturen dalen dan vaak nog wel wat lager maar we hebben overdag toch zon en temperaturen tussen de 20 en 25 graden en dat maakt een heel verschil.

3 opmerkingen:

Peter Stroo zei

Tussen 14 en 17 maart, 20 graden verschil. Da's geen kattenpis. Hoorde het via de MSN. En 22 maart weer 40 graden... sterkte. Kan Vi ook d'r lol op.

spieke zei

Of we die 40 graden effectief halen valt nog te bezien maar is deze tijd van het jaar zeker niet uitgesloten.
Vi zal, na weer meer dan een jaar Nederland, vast wat moeten acclimatiseren.

Peter Stroo zei

Je kunt het haar straks vragen :-)

Een reactie posten