dinsdag 4 oktober 2011

Weer overstroming in Ban Pak Suai (update 04.10.2011 - slot)

Het is een stuk later in het regenseizoen en het verloop is anders dan in 2008 maar we hebben weer met een overstroming te maken. Toen ik 5 september schreef dat de rijstvelden terug vrijkwamen van de gevolgen van Nock-Ten deed niets vermoeden dat we dit nog zouden meemaken.

Tijdens de rit van Pak Suai naar de luchthaven van Udon Thani op vrijdagavond 9 september werd met hevige regen een aanzet gegeven van wat er hier tijdens onze 10 dagen in België zou gaan gebeuren, er was heel wat regen voorspeld voor die periode.

Uit regelmatige telefonische contacten leerden we dat het dagelijks overvloedig regende en de grafiekjes van de MRC begonnen een steile stijgende lijn voor het niveau van de Mekong te tonen, kort na onze thuiskomst zou de rivier flink buiten zijn oevers treden voorspelden ze.

Tijdens het aanvliegen van Suvanabhumi airport op maandagmiddag 20 september zagen we duidelijk dat grote delen van de rijstvelden daar helemaal onder water stonden, later bij het aanvliegen van de luchthaven van Udon Thani leek de situatie daar minder ernstig.

Eens we de Mittraphap Road richting Nong Khai opreden zagen we echter boten klaarliggen bij een aantal zijwegen die onder water stonden.
Dat er grote massa's water in beweging waren/zijn bleek wat verderop waar een bruggenhoofd werd weggeslagen en voorlopig hersteld met twee kleine Baileybruggen.

In Nong Khai waren de Prachak Road en de zijstraten nog nat maar er stond geen water, de bediening van het DD restaurant vertelde dat het water tot gelijk met de stoep had gestaan maar weer wegtrok.
Thuis merkten we dat de rijstvelden achter het huis terug zo ver onder water stonden als vlak na Nock-Ten.

Dinsdagnacht, woensdag en donderdag regende het wel af en toe maar er vielen zeker geen sensationele hoeveelheden. Donderdagochtend hoorden we echter dat er weer water "binnenloopt" halfweg de weg van Pak Suai naar Non Sila, donderdagavond maakten we volgende beelden.

Donderdag 22 september

Veel kijkers en spelende kinderen op de weg naar Non Sila (t.h.v. de stelplaats van vrachtwagens en graafmachine)

























De brug dient weer als referentie voor het niveau.























Het water staat alweer dicht bij een aantal huizen, de foto's werden genomen achter het huis van Tukkae.
























De monding van Nam Suai is nog nauwelijks te herkennen.


























Bij de middelbare school is de situatie reeds vrij ernstig.

























In het filmpje bij de brug kan je merken dat Nam Suai nog steeds richting Mekong stroomt in 2008 stroomde het water van de Mekong landinwaarts. De Mekong heeft blijkbaar niet voldoende capaciteit over om het vele water dat van Udon Thani komt mee te nemen.
Bij de monding zie je het water van Nam Suai de Mekong instromen maar langs de oever heb je ook een stroming in tegenovergestelde richting, iets wat in het filmpje niet echt goed te zien is.
Wat je wel kan zien is het kleurverschil tussen de Mekong en Nam Suai.


Vrijdag 23 september

Niettegenstaande de weerberichten enkele "rustiger" dagen in het vooruitzicht stelden en stellen viel de regen vannacht bij bakken uit de hemel.













De foto's tonen duidelijk dat het water vannacht een heel stuk steeg.

Het rijstveld van to Ting is wellicht reeds helemaal verloren.

Voor ons en Tukkae blijft er, voorlopig althans, nog wat over.

Logischerwijze stijgt ook voor het huis het waterpeil.


De situatie vanuit een andere hoek bekeken.
















































Gelukkig toont het grafiekje van de MRC vandaag een lichtjes afgezwakte curve maar we moeten hoe dan ook nog een verdere stijging verwerken, het is dus afwachten hoe het er morgen uitziet, gelukkig is het vandaag droog en zelfs zonnig.

















We vernamen vanochtend dat de middelbare school overstroomd is en dus gesloten werd, er staat de studenten in de nabije toekomst enkele weekends schoollopen te wachten.

Zondag 25 september

Het beste nieuws is dat het sinds de nacht van donderdag op vrijdag niet meer regende (ik ga straks mijn gazon kunnen afrijden).
Zaterdagnamiddag gingen we weer de toestand met foto's vastleggen, op de eerste foto voor het huis zie je een beperkte stijging (ruwe schatting is tussen de 20 en 30 centimeter).


De foto's bij de brug bevestigen een stijging maar blijkbaar ook reeds een lichte daling.



En ook bij de monding van Nam Suai zie je dat het water nog wat steeg.





Het gevolg van deze stijging is dat de markt en de steegjes die op de 212 aansluiten nu grotendeels onder water staan.




Grootste probleem is echter dat de middelbare school in volle examentijd noodgedwongen gesloten is.




Ik ging gisteren op zoek naar nieuws over de, toch wel aanzienlijke, schade op de Mittraphap Road in Udon Thani en vond enkel een vermelding in het UdonTalk Forum



Maar zodoende kwam ik ook bij de oorzaak van de overstromingen in Udon Thani en bij ons,  het Huai Luang Reservoir Op het udonmap forum vond ik een discussie over de overstromingen met daarin de link naar een artikel in de Thai Rath
Tijdens onze rondrit vertelde ik Phan over wat ik las en ze begon dit meteen aan onze dorpsgenoten verder te vertellen. De reacties waren vooral ongeloof/onbegrip, de volksmond heeft het hier weer hoofdzakelijk over water dat in China in de Mekong zou geloosd worden.
Toen ze zelf het artikel online ging lezen bevestigde ze het verhaal zoals ik het las met inbegrip van de gevolgen in Changwat Nong Khai Amphur Phon Phisai.

Yingluck zal de huidige problemen op dat moment niet verwacht hebben maar ze was zich blijkbaar bewust van de mogelijke gevolgen voor Phon Phisai bij het vrijwaren van overstromingen van Udon Thani stad.

De aanvoer uit Udon Thani lijkt niet meer voor een stijging van het waterpeil te zorgen, vanochtend had ik de indruk dat het voor het huis zelfs ietsje zakte, en de MRC voorspelt een snelle daling, maar later ook weer stijging, van het niveau van de Mekong, het zal echter nog een tijdje duren eer het water hier achteraan drastisch begint te zakken, we kijken er naar uit.

Dinsdag 4 oktober (slot)

Het waterpeil in de Mekong en dus ook hier achteraan is intussen drastisch gezakt.
De markt en de school zijn sinds vorige week woensdag terug open en dat was eerder dan verhoopt.
De rijst komt deels rechtopstaand en groen vanonder het water wat volgens de kenners betekend dat hij niet helemaal verloren is zekerheid daarover hebben we echter pas als we gaan oogsten.

De vooruitzichten voor het niveau van de Mekong zijn geruststellend en de lange termijn weersvoorspellingen zien er normaal uit al is er nog stevige regen te verwachte wanneer "Nalgae"  over Thailand zal trekken.







Hoe het er hier nu uitziet kan ik best met een laatste reeks foto's tonen.







































































































1 opmerking:

J P zei

Wat rest mij alleen maar te zeggen: VEEL STERKTE  voor de komende dagen en ik hoop dat je de rijstvelden en het huis uit de klauwen van de "Waterwolf " weet te houden 

Een reactie posten