vrijdag 24 augustus 2012

Locale verkiezingen

Maak je geen zorgen ik ben niet op weg een politiek blogger te worden, dit is een uitzondering.
Uitzonderlijk is ook dat de inhoud van dit stukje in grote mate berust op "van horen zeggen" en dus niet noodzakelijk de gehele waarheid weergeeft.
De reden dat ik het bericht toch schrijf zijn de ietwat speciale toestanden waar ik van hoorde, het zullen echter de echte Thailand kenners zijn die makkelijk door de bedekte termen heen zullen lezen.

Op zaterdag 18 augustus vond in "mu ban 4" (afgekort mu 4) van Ban Pak Suai de "lueak tang" (verkiezing) van een nieuwe "phu yai ban" plaats.
Vermits mu 4 slechts een klein deel van Ban Pak Suai omvat kan je dus van een zeer locale gebeurtenis spreken, alhoewel ...

Ik hoorde ongeveer een jaar geleden reeds in gesprekken dat de phu yai ban in juli 60 zou worden en gezien dat de maximum leeftijd is in die functie zouden er dus verkiezingen volgen, je hoorde toen meer dan een handvol namen van potentiële kandidaten.
Toen enkele dagen na de verjaardag van de "oude" phu yai ban de verkiezingsdatum werd bekend gemaakt en de kandidaten zich konden aanmelden bleven er drie over en kon het "stemmen ronselen" beginnen.
Eén van de drie kandidaten is, en dat was in Ban Pak Suai zeker niet algemeen gekend, een familielid van Phan ze verkondigde dit dan ook openlijk en verrichte heel wat lobbywerk.

Nu moet je weten dat in Thailand mensen meestal als inwoner van hun geboortedorp ingeschreven blijven ook al wonen en werken ze in Rayong, Phuket of zelfs in het buitenland.
Onze zonen en de jongste schoondochter zijn hier ingeschreven, zijn dus stemgerechtigd en kwamen naar huis voor de gebeurtenis.

Eens de kandidaturen gesteld waren konden de lijsten van de kiesgerechtigden ingekeken worden en we hoorden meteen over een raar verschijnsel.
Daar waar het aantal kiesgerechtigden voorheen om en bij de 400 lag bleek er nu plots een stijging met zowat 10 procent.
We hoorden dat één van de kandidaten flink wat familieleden uit omliggende dorpen administratief naar mu 4 verhuisd had, of het correct is kan je je afvragen maar er zal wettelijk weinig tegen in te brengen zijn.
In België heb ik weet van de "verhuis" van sterke kandidaten naar een andere stad of dorp dat er zwakker voorstaat neem maar Antwerpen in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012.

In de week voor 18 augustus hoorden we veel over het verstrekken van incentives door de kandidaten. Het is natuurlijk een publiek geheim dat de verkiezingen in Thailand steeds gepaard gaan met vote buying
In tegenstelling met wat je in het stukje leest hoor je hier wel vaker verkondigen dat je best van alle kandidaten de incentives aanneemt en in het stemhokje je eigen weloverwogen keuze aankruist, klopt in theorie maar ...
Phan was hier de witte raaf die aan alle kandidaten vertelde wie haar stem (en die van de kiesgerechtigde huisgenoten) zou krijgen en dat ze geen incentives zou aannemen.
Dit leidde tot dank en respect van de kandidaten voor wie dit een besparing betekende maar tot onbegrip bij een aantal dorpsgenoten die niet begrijpen waarom ze die "inkomsten" aan zich voorbij laat gaan.

Zaterdag om 15u00 ging ik wat graag mee naar het tellen van de stemmen en we waren beslist niet alleen.
De tendens werd al snel gezet en door de ganse telling bleven de verhoudingen ongeveer gelijk.

Als we de bronnen mogen geloven is de winnende kandidaat ook degene die de meeste/hoogste incentives gaf, je hoort zelfs spreken over busjes vanaf Pattaya en vliegtuigtickets vanaf Phuket.

Hoe dan ook mu 4 heeft een nieuwe phu yai ban die de voorkeur van net iets minder dan de helft van de kiezers genoot. Als je de ongeveer 40 voorlopige inwoners wegdenkt is zijn meerderheid nog veel ruimer, we zullen het er dus, tot hij 60 is, mee moeten doen.
















2 opmerkingen:

Peter Stroo zei

Volgens mij was het Rama V die vond dat het volk nog niet toe was aan volledige democratie. Hij had en heeft gelijk.
Maar als er vliegtickets vanaf Phuket tegenaan gegooid worden, dan moet je als phu yai ban behoorlijk wat in de melk te brokkelen hebben. Wat levert het hem op?

spieke zei

Ik ga me over je eerste opmerking hier uitlaten maar we kunnen er misschien bij je eerstvolgend bezoek een boompje over opzetten ;-)
Met wat ik hoor over de leeftijd, het maandloon, en zijn ... onkosten ... gaat hij er met moeite uitkomen.
Waar hij dan de motivatie haalt ... "face" en ... incentives?

Een reactie posten