dinsdag 2 oktober 2012

Rijstoogst 2012 - Update begin oktober

Begin oktober reeds, hoog tijd voor een stand van zaken op onze rijstvelden.

Globaal gesteld kunnen we zeggen tot hiertoe een mooi regenseizoen gekend te hebben, nooit overdreven veel regen maar wel regelmatig net voldoende tot ... het enkele weken geleden ophield met regenen, hier bij ons althans.
Een tiental Thaise provincies kampen nog steeds met overstromingen las ik in de Bangkok Post en tijdens een weekje vakantie in Pattaya kregen we ook regelmatig regen gelukkig op niet op echt storende momenten.

Het uitblijven van regen maakt dat onze rijstvelden deels droog komen te staan, net nu er steeds meer rijst tevoorschijn komt, en dat heeft een dubbel probleem tot gevolg.




De rijst dreigt onvoldoende water te hebben maar ook onkruid krijgt kans om de kop op te steken, tijd voor maatregelen, pompen dus.

Gisteren maandag en deels nog vandaag werd het grootste deel van de watervoorraad op "Phu Katae" op het rijstveld gepompt zodat we toch weer even veilig zitten.


























Vandaag pompen we "lang ban" met een pomp van een ander type water op de ergst getroffen delen van het rijstveld.

























To Ting gaf node, en ik begrijp dat hij zijn watervoorraad voor zichzelf op peil wil houden, goedkeuring om het nodige water uit zijn poel te pompen.

De weervoorspellers zijn het nog niet helemaal eens maar de tropische storm Gaemi zou hier tijdens het weekend voor flink wat regen kunnen gaan zorgen.
Hopelijk komt de regen en worden de watervoorraden terug aangevuld maar blijft de wind achterwege want die zou voor behoorlijk wat schade kunnen zorgen.
















2 opmerkingen:

NoodlesoupLotus zei

Houd de meteo komend weekend goed in de gaten Spieke......maar ja...als het komt, komt het....Ik begon me trouwens zorgen te maken...zo'n lange "radio-stilte" . Nu begrijp ik dat jullie van een welverdiende vakantie hebben kunnen genieten.Veel sterkte voor de storm toegewenst!!

spieke zei

Blij dat iemand me hier miste JP, er komt met de volgende berichtjes nog wel meer duidelijkheid i.v.m. de radiostilte.

Een reactie posten