zaterdag 20 oktober 2012

Rijstoogst 2012 - Update tweede helft oktober

De gevolgen van de tropische storm Gaemi zijn voor Thailand ver onder de verwachtingen gebleven, gelukkig maar.
Wij hadden hier, nog voor de aangekondigde doortocht, een stevig onweer met een redelijke hoeveelheid regen en daar is het bij gebleven.

Op Phu Katae hadden we het rijstveld goed kunnen bevloeien en met de regen erbij is er daar geen enkel probleem. Gisteren zijn trouwens de dijkjes opengemaakt, de aanleiding hiervoor kan je herlezen en bekijken in de samenvatting van de rijstoogst van 2011, oogsten gaat voor begin november na "Ok Phansa" zijn vermoed ik.

Lang ban hebben we deze week nog een beetje moeten bijpompen en mogelijk is het nog niet voldoende, die rijst heeft nog even te gaan.
De grote vrees is dat als er nu nog regen komt die met, zoals wel vaker de laatste jaren, veel wind zal gepaard gaan wat dan weer tot "liggende" en moeilijk te oogsten rijst zou leiden.
Even erg of nog erger zou het zijn dat er regen komt tijdens het oogsten, we kunnen niet anders dan afwachten.

Je ziet hier aan alle kanten pompen en vermits velen hun watervoorraad hebben moeten aanspreken vraag ik me af wie er dit jaar aan een tweede oogst gaat durven beginnen.
Ook bij de start van het volgend seizoen kan de beperkte watervoorraad nog tot problemen leiden, het zou dus op een geschikt moment toch nog eens stevig mogen regenen.


2 opmerkingen:

Marc Wonnink zei

Het liedje wereldwijd : Voor de boeren is het nooit goed. Hopelijk valt het in de goeie plooi en is den boer (of boerin) kontent.

spieke zei

Inderdaad, ik schreef het hier trouwens ook al wel eens, voor een boer/landbouwer is het weer (en de prijs voor zijn product) nooit goed genoeg ;-)

Een reactie posten