vrijdag 22 april 2011

Rijstoogst 2011 - Proefbedrijf

Ja het lijkt wel alsof wij een beetje als proefbedrijf fungeren met ieder jaar weer het uittesten van wat nieuws.

Laat me eerst vertellen dat we besloten dit jaar weer gewoon volgens de oude techniek rijst te planten (dam na) en rijst uit eigen oogst van vorig jaar als zaad te gebruiken.
Volgend seizoen overwegen we dan weer zaad te kopen en het te zaaien (wan) wat merkelijk minder werk is maar ook een lagere opbrengst met zich meebrengt.

De trouwe lezer weet uit dit en de daarop aansluitende berichten dat we de test met de "zaadplantmachine" als niet geslaagd beschouwden omdat de afstanden tussen de planten veel te groot bleken en er dus manueel bijgeplant diende te worden om tot een redelijke oogst te komen.
Mocht de machine aangepast worden zouden we zeker overwegen opnieuw een test te doen want het principe werkt wel.

Het achterste deel van het rijstveld "lang ban" is erg laag gelegen en krijgt dus vroeg in het seizoen water wat meteen ook maakt dat de slakken daar het eerst opduiken om zich tegoed te doen aan de jonge rijstplantjes.
Om te trachten in die gevaarlijke zone (3 vakken) sterke plantjes te hebben alvorens de slakken opdagen doen we dit jaar weer een proef.


Het komt er op neer dat manueel, met behulp van een touw met merktekens, de techniek van de zaadplantmachine toegepast wordt.
Met de voet of hand de aarde een beetje openen, wat zaad in het kuiltje en weer toedekken zodat muizen, ratten en vogels er niet te makkelijk bijkomen, de techniek is op de video duidelijk te zien.
De vakken waar we deze techniek toepassen werden gisteren ter voorbereiding droog, en dus met veel stof, gefreesd (pan).


Het is nu belangrijk dat het zaad goed toegedekt blijft en snel kan kiemen, de weervoorspellingen geven goede hoop dat een beetje regen hierbij een welgekomen hulp zal betekenen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten