maandag 9 mei 2011

Jonge honden

Het groeiproces dat onze jonge honden doormaken is spectaculair.
18 februari, ze waren toen ongeveer twee maand oud, kwamen ze hier toe als "schattige" puppy's.




























Ongeveer een maand later waren ze al flink gegroeid.


























Dezer dagen komen ze al aardig in de buurt van het formaat van onze "oude" honden.


Maar het blijven nog steeds jonge beestjes die erg speels en bijtgraag zijn, schoenen en slippers mag je niet onbewaakt achterlaten of ze zijn ermee weg.

De verstandhouding met de oude honden is wisselend.
Dam is de meest toegeeflijke, zal "meespelen" en zich (speels) laten bijten maar als ze het beu is springt ze over de afsluiting, zij kan dat de anderen niet.

DoDo kan soms ook wel een beetje speelsheid verdragen maar toont toch al gauw grommende de tanden.
LiLi is totaal onverdraagzaam, die duld DoukDouk en DaDa niet te dicht in haar buurt en laat dat al grommende duidelijk merken.

Gebruik makend van twee schotels lukt het toch om alle honden samen te laten eten al laten de oude de jonge vaak voorgaan, ook hier is het LiLi die eerder haar plaats zal opeisen.

Wijzelf trachten onze aandacht voor de honden goed te verdelen zodat er geen jaloezie ontstaat, en ik denk dat we daar vrij goed in slagen.

DaDa is gek op van water, als ze gaat drinken zet ze de twee voorpoten mee in de bak en spettert er de helft van het water uit waarna ze in het water op de grond gaat liggen.
Ze doet dit vooral graag in de tijd dat ze op de veranda mogen en we moeten dan opletten haar te onderscheppen eer ze de hele vloer besmeurd, eens gevat "legt" ze zich echter om afgedroogd te worden.

DoukDouk is rustiger maar die heeft dan weer met een probleem met huiduitslag.
We hebben in Phon Phisai wel een dierenarts maar dat blijkt achteraf geen "echte" te zijn. Hij gaf een injectie tegen jeuk en Viola Solution (je ziet het nog een beetje op de laatste foto) maar na een tijdje zagen we niet echt verbetering en wisten dat we wat anders moesten proberen.
Ik herinner me verhalen van Videomaster maar een bezoek aan Khon Kaen lijkt voorlopig nog niet nodig.
We hebben een kennis in Nong Khai wonen en kregen van haar drie adressen van dierenartsen.
Donderdag 28 april trokken we naar Nong Khai, op het eerste adres horen we dat de dokter een week afwezig is. Op het tweede adres is de dokter ook afwezig maar een buurvrouw belt hem en hij is pas tegen 17u00 terug, op het derde adres is de dokter ook afwezig en pas tegen de avond terug, de tweede wet van Murphy is hier duidelijk in het spel.
Niets aan te doen 's avonds dus terug naar Nong Khai.
De eerste moeten we niet opzoeken, de tweede blijkt ook geen "echte"te zijn maar is wel eerlijk.
Hij zegt een vermoeden van schimmel te hebben maar ziet niets in de oren wat dit zou bevestigen. Hij doet geen enkele poging ons iets te verkopen en verwijst ons naar een vierde dierenarts.
De derde is echter vlakbij en we willen ook zijn mening kennen. Nog niet thuis van zijn "zaken" belt zijn vrouw hem om uit te leggen wat het probleem is en hij laat haar ons tabletjes verkopen, neen dank u deze dierenarts (?) is voor ons ook niet betrouwbaar.

Bij de vierde diernarts moeten we even wachten omdat ze met een hondje en een kat bezig is. Als we aan de beurt zijn, het probleem uitleggen en vertellen wat er reeds gebeurde zegt ze te vermoeden dat de irritatie van de gebruikte shampoo komt en dat een reeks injecties een behandeling met een Progard Lotion nodig zijn. Ook beveelt ze aan een tijdje Progy Frutamin tabletten te geven om de huid te versterken en voor DoukDouk geen shampoo meer te gebruiken maar een oplossing van Dettol in water.
Drie dagen later moeten we nog een injectie komen halen, de dokter vraagt naar de evolutie maar we waren twee dagen van huis (waarover later in dit bericht meer) en hebben de behandeling dus eigenlijk nog niet echt ingezet.

Gisteren werden we terug bij de dierenarts verwacht voor nog een injectie en controle.
Er is een duidelijke verbetering van de toestand en we mogen DoukDouk terug met een aangepaste shampoo wassen. Verder moeten we de gevoelige plekken nog een week met een andere lotion behandelen en ook vitamines en voedingsupplementen, waaronder calcium, geven.
Ook de vacht regelmatig met een vlooienkam  behandelen is aangeraden, de losse haartjes haal je er zo uit maar ook de hondenvlooien (หฺมัด-สุ-นัก - mat sunak - dog flea) die bij de demonstratie toch wel aanwezig bleken.

Volgende week moeten we nog terug voor een controle en we hopen dat het probleem van DoukDouk snel en definitief opgelost geraakt want we overwegen de twee jonge honden eind juni voor een maand of drie op "vol pension" naar de Wing 1 in Korat te sturen.
Daar kan je, ook als burger, je honden laten trainen (ฝึก - fuek - to drill; to train; to practice; to exercise; to teach) niet naar vecht en bijttechnieken maar naar gehoorzaamheid en wat kunstjes.
We waren 29 en 30 april even op bezoek bij Taeng, werkzaam op Wing 1, en gingen o.a. kennismaken met de omgeving waar de honden verblijven.
Daar wilden ze de honden nu reeds hebben, hoe jonger hoe makkelijker zeker, maar we vinden ze enerzijds nog te jong en willen het probleem van DoukDouk eerst opgelost zien.

Enkele foto's

















en een filmpje.


Achteraf gezien heb je met zo'n "rashonden" duidelijk wat meer zorgen dan met de "straathonden" die we gewend waren maar we zullen ze gegarandeerd missen de drie maanden dat ze in "opleiding" zijn.

4 opmerkingen:

Lutgart Spoormans zei

Hallo Marc en Wanna, ja kleine hondjes worden groot he. Een goed idee om ze een opleiding te laten volgen. Als ik het goed heb zijn de drie maanden dan juist om als jullie terug thuis zijn van jullie vakantie in België.Groetjes Lut

spieke zei

Lutgart Spoormans Da's inderdaad mee in overweging genomen om de periode te bepalen :-)

Peter Stroo zei

Altijd goed zo'n opleiding. En geen zorgen maken tijdens jullie afwezigheid.... goed gekozen :-)

spieke zei

Ik ben dan wel in Thailand maar "plan" daarom nog niet op z'n Thai's ;-)

Een reactie posten