maandag 16 mei 2011

Rijstoogst 2011 - Update half mei

Van het rijstveld Phu Katae werd op 3 mei een compartiment klaar gemaakt om ingezaaid te worden en binnen ongeveer een maand voldoende plantjes te hebben om het ganse veld, dat daartegen hopelijk tengevolge van de te verwachten regen voldoende onder water staat, te beplanten.

Nu is er natuurlijk nog niet voldoende water,























maar na ongeveer 90 minuten pompen staat er meer dan genoeg water op het veld(je).























We spraken met de loonwerker af om nog twee maal twee compartimenten samen te voegen en hij haalde er alvast één van de wallen tussenuit.



Het nivelleren en frezen van het veld tot het zo waterpas mogelijk ligt is een vak apart en het resultaat dat met de moderne machines kan gehaald worden is, met alle respect, niet te vergelijken met wat met de kwai lek bereikt werd.























Het ruw omgeploegde veld werd in hooguit een half uur omgetoverd tot een zaaiklaar oppervlak.























Het filmpje gaat nog beter laten zien hoe zoiets tot stand komt.


Nog dezelfde dag werd er gezaaid en zes dagen later steken de plantjes al mooi de kop op.























Op 11 mei, het is een week of drie geleden dat we lang ban zaad plantten, staan er in die drie vakken stevige plantjes die techniek blijkt te werken. Nadeel is wel dat er chemicaliën aan te pas komen. 
Om te voorkomen dat er al te veel onkruid tussen de rijst groeit gebruikt men ya khum en daarover had ik het vorig jaar bij het zaaien met de machine ook al eens.
























Volgens Phan had het niets met de Royal Ploughing Ceremony die vrijdag plaats vond en ook niet met het feit dat het vrijdag de dertiende was te maken maar was de timing gewoon goed om weer een volgende actie te nemen.
Woensdagavond pompten we water, ook dit jaar weer uit de poel van to Ting, op een rijstveldje dat we deels voor ons deels voor to Ting zullen inzaaien om half juni te kunnen uitplanten.























Donderdag kwam een andere loonwerker dan op Phu Katae het veldje nivelleren en frezen en vrijdagochtend, bij het krieken van de dag, werd er gezaaid.





















Deze zaadjes stonden een aantal dagen onder water om het kiemen te bevorderen.



Gezien het een paar keer stevig regende gingen we ook op Phu Katae de toestand bekijken en daar evolueert alles gunstig en naar wens.


























De weervoorspellingen die ik volg stellen momenteel allen teleur bij hun inschattingen van de te verwachten neerslag, zowel naar timing als naar volumes.
Het algemene beeld dat ze geven is dat er regelmatig wat regen zal vallen en gelukkig strookt dat met de werkelijkheid.

Dezer dagen zijn de Bun Bang Fai  weer van start gegaan, hopelijk zorgen die er (o.a.) voor dat de weervoorspellers het wat makkelijker krijgen.


2 opmerkingen:

Lutgart Spoormans zei

Het zaai klaar maken van het compartiment is blijkbaar vlot verlopen. Zijn jullie van plan om het ganse rijstveld te verdelen in zulke grote compartimenten. Dit lijkt mij handiger om het machinaal oogsten van de rijst. groetjes Lut 

spieke zei

We doen dat inderdaad om het veld machine vriendelijker te maken, daarenboven win je ook nog aan beplantte oppervlakte. 
Ik denk dat we, vanwege hoogteverschillen in het veld, het maximum bereikt hebben.
Het veldje waarop de plantjes staan en het achterliggende zou misschien nog kunnen samengevoegd worden maar een ander compartiment gebruiken voor plantjes plantjes is niet vanzelfsprekend.
Volgend jaar kijken we weer wat er nog mogelijk is.

Een reactie posten