maandag 30 mei 2011

Kwanruen Resort @ Korat (Nakhon Ratchasima)


Bij een uitstap naar Korat eind april sliepen we een nachtje in een mooi, rustig gelegen, en nog nieuw uitziend hotel, een aanrader.

De coördinaten: 14.962437,102.085412




donderdag 26 mei 2011

PC Hardwareproblemen

Mijn PC is intussen een vijftal jaar oud, de Notebook een jaar of drie beide zijn van HP.

In de Notebook liet ik al vrij vlug RAM geheugen bijplaatsen en ik mag niet zeggen dat ik met dat toestel verder problemen had wat echter niet wil zeggen dat ik er echt gelukkig mee ben.
Het was een volledig geïnstalleerd systeem met veel HP toeters en bellen die ik nooit gebruik maar die het systeem enorm vertragen.
Ik waag het niet om er veel aan te gaan prutsen en heb ermee leren leven, uiteindelijk gebruik ik de Notebook enkel als back-up en tijdens vakanties.

Met de PC had ik reeds een hele reeks hardware problemen, (her)lees Harddisk en Synchroniseren er maar eens op na.
Ergens laat vorig jaar waren er weer problemen waarbij mijn vertrouwde computerwinkel het RAM geheugen wat oppoetste en een intern stroomkabeltje verving sindsdien liep alles gesmeerd ... tot vorige week.

Tijdens het surfen viel plots alles uit, zwart scherm geen reactie op het toetsenbord of de muis en flikkerende schakelaar op de PC. De computer uitgeschakeld en na enkele minuten weer ingeschakeld, geen reactie enkel de steeds wederkerende korte en lange beep. Nog enkele keren de zelfde procedure doorlopen met steeds hetzelfde resultaat.
Naar de winkel dus maar weer en meerdere keren opstarten, uitschakelen en weer opstarten lukte daar probleemloos, shit wat is hier aan de hand.
De technieker vroeg of we soms een "fai tok" (stroomval) hadden gehad maar neen niets van dat.

Thuisgekomen sluit ik terug alles aan en bij de start heb ik hetzelfde probleem, je zou in spoken gaan geloven.
Ik begin met mijn voedingskabels rechtstreeks op het net aan te sluiten in plaats van via de hier onontbeerlijke UPS te gaan zelfde resultaat. Ik bel de winkel en hij stelt voor ook nog de stroomkabels van PC en scherm te wisselen maar ook dit geeft geen resultaat.
Ik laat de zaak rusten en tracht de volgende ochtend op te starten en ja hoor, probleemloos. Nog dezelfde avond echter gebeurt hetzelfde als de eerste keer plots alles weg en niet meer op te starten.

Als nieuwe actie geef ik de computer mee aan een dorpsgenote die ook een computerwinkeltje in Phon Phisai heeft in de hoop dat ze een andere kijk op de zaak zou hebben.
's Avonds brengt ze de PC terug met dezelfde diagnose, gedurende de dag meermaals probleemloos opgestart, wat nu.

Ik had enkele weken geleden de kabels van mijn PC wat geordend door enkele stukjes PVC kabelgoot op mijn bureel te kleven, Phan was geweldig tevreden met het resultaat en ik eigenlijk ook.
Alhoewel ik weken probleemloos in deze nieuwe situatie werkte begon ik toch naar een probleem in die richting te zoeken. Uit mijn professioneel verleden herinnerde ik me dat het niet aangewezen is om stroom- en communicatiekabels bij elkaar te leggen zou dat misschien ook gelden voor de kabel tussen scherm en computer?
Ik haal in ieder geval die kabel uit de kabelgoot en werk intussen alweer enkele dagen zonder enig probleem.
Heb ik het probleem nu de juiste technische oplossing gegeven of moet ik me nog opnieuw aan hetzelfde fenomeen verwachten, ik durf het niet zeggen.

Gelukkig gebruik ik al een tijdje PureSync om instant mijn gewijzigde data te synchroniseren met een externe harde schijf en ook synchroniseer ik af en toe met de hulp van SyncToy de PC met de Notebook.
Nu ben ik niet direct een Belt and Suspenders man maar met de ervaringen die ik hier heb speel ik het toch liever veilig.

zondag 22 mei 2011

Dossier levenseinde in Thailand - Deel 8

Het Thaise wettelijk huwelijksstelsel verschilt niet zo veel van het Belgische, lees het maar even na bij samuiforsale.com. Ook de regels i.v.m. eigen en gemeenschappelijk vermogen zijn vergelijkbaar.
Toen we huwden hadden we geen van beiden bezittingen hier in Thailand en ons ganse vermogen is dus gemeenschappelijk alhoewel ...
De bouwgrond waarop ons huis staat is familiegrond die Phan, zij het via een omweg en met vertraging, erfde van haar grootouders en de twee stukjes landbouwgrond die we kochten behoren tot haar eigen vermogen omdat je als buitenlander geen eigenaar of mede-eigenaar kan zijn van grond zoals je ook in de hierboven vermelde link lezen.

Mijn zus vroeg in een eerdere reactie naar mijn rechten op de grond en het huis.
Er zijn mogelijkheden tot beschermende maatregelen ook voor mogelijke "problemen" bij leven.
Je kan het gebouw bijvoorbeeld als eigendom van de buitenlandse partner (of als gemeenschappelijke eigendom van de partners) laten registreren, voor de landbouwgrond (en ook de grond waarop het huis staat) zou je een "Usufruct" (vruchtgebruik) kunnen laten opstellen om beschermd te zijn. Deze mogelijkheden staan beschreven op bovenstaande link van samuiforsale maar nog meer mogelijkheden, waaronder lease, staan hier uitvoerig beschreven.
Wij maakten van geen van de mogelijkheden gebruik want wat zou de waarde zijn mocht er bij leven "iets gebeuren" en ik zou hier in "mijn" huis kunnen blijven wonen?

Ook de erfopvolging is in Thailand vergelijkbaar met wat we in België kennen, wat anders is is dat kinderen en overlevende echtgenoot gelijke delen erven en dat er geen sprake is van vruchtgebruik. Een veel ingrijpender verschil met België is dat via een testament alle wettelijke erfgenamen kunnen onterft worden. Dit en de erfopvolging staat ook duidelijk beschreven in deze link.

Om terug te komen op het erven van grond door een buitenlander waar ik het er in deel 5 al even over had zet het volgende je meteen op het verkeerde been.
Section 93 of the Land Code Act: "A foreigner who acquires land by inheritance as statutory heir can have an ownership in such land upon a permission of the Minister of Interior. However, the total plots of land shall not be exceeding of those specified in Section 87".
Als je in de link de verklaring die erop volgt gaat lezen merk je dat je nooit de toestemming van de minister kan krijgen en de grond hoe dan ook moet overdragen aan een Thai.

Uit de verzamelde informatie besluit ik dat:

- voor wat mij betreft is Phan de enige erfgenaam en ik moet er dus via testament voor zorgen dat, mocht ze er niet meer zijn, haar twee kinderen mijn erfgenamen worden.
De formulering kan naar de geest gelijk zijn aan de Belgische.


- voor wat Phan betreft moet er ook niet echt van het wettelijke systeem afgeweken worden maar lijkt het me aangewezen om toch in een testament vast te leggen dat ik en haar kinderen een gelijk deel erven voor wat roerende goederen betreft en dat de kinderen ieder een gelijk deel van de onroerende goederen erven maar mij levenslang vruchtgebruik moeten geven op de woning.
Op die manier voorkomen we dat ik mijn deel van het onroerend goed moet gaan overdragen en moet er enkel een Usufruct voor het huis opgemaakt worden.


Achteraf beschouwd is het voor onze situatie en met onze wensen allemaal niet zo ingewikkeld  al moet ik nu even gaan uitzoeken waar ik met de minste kosten onze ideeën kan gaan toetsen en waar en door wie we best onze testamenten laten opmaken.

Voor wat België betreft ben ik er gerust in dat, gesteld dat we een geldig testament opstellen, er volledig naar onze wensen zal gehandeld worden.
In Thailand is dat minder vanzelfsprekend.
Ik ervaar hier dat zo veel mogelijk, zo niet  alles, aan de familie overgelaten wordt en dat de overheid eerder zal bemiddelen om tot overeenkomst te komen dan de wettelijke verdeling toepassen.
Hopelijk kan iedereen zich bij de inhoud van ons testament neerleggen en ontstaan er geen conflicten.

woensdag 18 mei 2011

Dossier levenseinde in Thailand - Deel 7

De manier waarop ik hier onze mogelijkheden "bestudeer" doet misschien vermoeden dat we het over een aanzienlijke nalatenschap hebben. Echter niets is minder waar en de lengte van het "verdere leven" zal het volume mogelijk en hopelijk nog doen slinken.
Het verdelen van kleine bedragen kan echter tot even grote onenigheid leiden als het verdelen van een fortuin en het kan dus maar best vooraf goed geregeld zijn.


Om een beetje overzicht te krijgen probeer ik de gevolgen van gehuwd zijn in het wettelijke stelsel te resumeren en tracht meteen te bekijken wat eraan kan en moet gedaan worden om onze doelstelling zo dicht mogelijk te benaderen.

In het Belgische wettelijk huwelijksstelsel heb je drie vermogens:
  • het eigen vermogen van de ene echtgenoot
  • het eigen vermogen van de andere echtgenoot
  • het gemeenschappelijk vermogen
Wat er in die drie vermogens zit lees je op deze pagina van notaris.be.
Toen wij huwden had Phan om evidente redenen geen bezittingen in België, ik had mijn auto mijn huisraad en wat centen op een spaarrekening. Dat alles is na het huwelijk in het gemeenschappelijk vermogen terecht gekomen er is namelijk niets meer om het tegendeel te bewijzen.
Zoals ik het begrijp ligt het wel anders voor wat de nalatenschap van mijn vader betreft, die zou wel in mijn eigen vermogen terechtgekomen zijn en dat is niet onbelangrijk.

Op de bovengenoemde pagina van notaris.be lees je dat als volgt:
Eigen zijn alle goederen verworven via een nalatenschap of via een schenking. Ook de schulden die drukken op erfenissen of schenkingen, zijn eigen schulden.
Over bewijzen van eigen vermogen en over hoe je eigen bankrekeningen moet inschatten lees je weer op notaris.be.

Wat zou er gebeuren mocht ik als eerste overlijden.
Al onze tegoeden in België worden geblokkeerd en er moet ten eerste bepaald worden wat in welk vermogen thuishoort en hier blijf ik alweer met vragen zitten.

Stel:
- onze tegoeden overschrijden nog ruim de nalatenschap van vader, wordt die nalatenschap dan geheel in eigen vermogen gezet en is enkel de rest gemeenschappelijk vermogen?
- als onze tegoeden minder zijn dan die nalatenschap gaat dan alles naar eigen vermogen en niets naar gemeenschappelijk vermogen?

In dat geval zou het kunnen dat er weinig in het gemeenschappelijk vermogen zit, Phan dus weinig in volle eigendom (VE) erft en een groter deel in vruchtgebruik (VG), het deel waarvan mijn zus en broer (er zijn geen kinderen of ouders) blote eigenaar (BE) zouden worden.
Deze pagina van notaris.be brengt hierover verduidelijking.

Dus om Phan maximaal te laten erven, en meteen het belang van de open vragen weg te nemen, moet ik een testament maken dat haar bevoordeelt en dat kan omdat mijn broer en zus geen reservataire erfgenamen zijn.
Als ik in mijn testament meteen zeg dat bij vooroverlijden van mijn echtgenote of gezamenlijk overlijden van ons beide haar kinderen, ieder voor een gelijk deel, van mij erven denk ik mijn probleem in België opgelost te hebben.
Hierover vond ik hier een goede uitleg en het is deze keer niet notaris.be

Gezien Phan wel kinderen heeft ligt het in geval zij eerst zou overlijden heel anders.
Zoals hierboven gesteld heeft ze geen eigen vermogen en bedraagt haar erfenis dus de helft van het gemeenschappelijk vermogen.
Zowel ik als haar kinderen zijn haar reservataire erfgenamen. Ik erf, zonder testament, enkel vruchtgebruik de kinderen blote eigendom, lees hier de uitleg op notaris.be.
Met een testament kunnen of de kinderen of de langstlevende echtgenoot bevoordeeld worden, de beste uitleg die ik hierover vond is hier te vinden.
We overwegen om via testament de formule van de maximale begunstiging van de echtgenoot vast te leggen.
Achterliggende motivering hiervoor is enerzijds dat ik mijn keuzemogelijkheden in het geval van dit scenario maximaal wil openhouden (hierin is het ook belangrijk dat de nalatenschap van mijn vader in het eigen vermogen terecht kwam) maar dat ik haar kinderen via testament als mijn erfgenamen aanduid.
Anderzijds zijn de verzekeringen in Thailand met de kinderen als begunstigde afgesloten wat één en ander dan ook weer compenseert.

Het is me niet helemaal duidelijk of het noodzakelijk is om in haar testament ook te vermelden dat bij vooroverlijden van haar echtgenoot of bij gezamenlijk overlijden van beide huwelijkspartners haar kinderen ieder een gelijk deel erven.

maandag 16 mei 2011

Rijstoogst 2011 - Update half mei

Van het rijstveld Phu Katae werd op 3 mei een compartiment klaar gemaakt om ingezaaid te worden en binnen ongeveer een maand voldoende plantjes te hebben om het ganse veld, dat daartegen hopelijk tengevolge van de te verwachten regen voldoende onder water staat, te beplanten.

Nu is er natuurlijk nog niet voldoende water,























maar na ongeveer 90 minuten pompen staat er meer dan genoeg water op het veld(je).























We spraken met de loonwerker af om nog twee maal twee compartimenten samen te voegen en hij haalde er alvast één van de wallen tussenuit.



Het nivelleren en frezen van het veld tot het zo waterpas mogelijk ligt is een vak apart en het resultaat dat met de moderne machines kan gehaald worden is, met alle respect, niet te vergelijken met wat met de kwai lek bereikt werd.























Het ruw omgeploegde veld werd in hooguit een half uur omgetoverd tot een zaaiklaar oppervlak.























Het filmpje gaat nog beter laten zien hoe zoiets tot stand komt.


Nog dezelfde dag werd er gezaaid en zes dagen later steken de plantjes al mooi de kop op.























Op 11 mei, het is een week of drie geleden dat we lang ban zaad plantten, staan er in die drie vakken stevige plantjes die techniek blijkt te werken. Nadeel is wel dat er chemicaliën aan te pas komen. 
Om te voorkomen dat er al te veel onkruid tussen de rijst groeit gebruikt men ya khum en daarover had ik het vorig jaar bij het zaaien met de machine ook al eens.
























Volgens Phan had het niets met de Royal Ploughing Ceremony die vrijdag plaats vond en ook niet met het feit dat het vrijdag de dertiende was te maken maar was de timing gewoon goed om weer een volgende actie te nemen.
Woensdagavond pompten we water, ook dit jaar weer uit de poel van to Ting, op een rijstveldje dat we deels voor ons deels voor to Ting zullen inzaaien om half juni te kunnen uitplanten.























Donderdag kwam een andere loonwerker dan op Phu Katae het veldje nivelleren en frezen en vrijdagochtend, bij het krieken van de dag, werd er gezaaid.





















Deze zaadjes stonden een aantal dagen onder water om het kiemen te bevorderen.



Gezien het een paar keer stevig regende gingen we ook op Phu Katae de toestand bekijken en daar evolueert alles gunstig en naar wens.


























De weervoorspellingen die ik volg stellen momenteel allen teleur bij hun inschattingen van de te verwachten neerslag, zowel naar timing als naar volumes.
Het algemene beeld dat ze geven is dat er regelmatig wat regen zal vallen en gelukkig strookt dat met de werkelijkheid.

Dezer dagen zijn de Bun Bang Fai  weer van start gegaan, hopelijk zorgen die er (o.a.) voor dat de weervoorspellers het wat makkelijker krijgen.


zondag 15 mei 2011

Deel 6 - PC en Internet

Mijn eerste kennismaking met computer vond plaats op het werk maar gezien Gyproc zeker geen haast maakte met het introduceren van computergebruik op de werkvloer was dat op een moment dat er reeds snelle evolutie aan de gang was in dat segment van de techniek.
Het was toen een jonge ingenieur op de onderhoudsdienst werd geïnstalleerd om naar vernieuwende organisatie en technieken te zoeken dat bij ons op het bureel de eerste computer opdook.
Ik toonde mijn interesse en hij toonde me de mogelijkheden, tot en met technisch tekenen toe, maar hij bleef nog lang de enige gebruiker.

Op een bepaald ogenblik, Gyproc moet beseft hebben dat de evolutie niet te stoppen was en dat ze haar personeel stilaan op computergebruik moest voorbereiden, werd een project PC privé gelanceerd.
Het was een systeem waarbij je via Gyproc een PC kocht die je via maandelijkse afhoudingen op je loon, en dat gedurende drie jaar, terugbetaalde. Als ik me goed herinner zaten er voor zowel bedrijf als koper fiscale voordelen aan dit systeem.

Er was keuze tussen twee configuraties (ik herinner me iets als XT en AT) die in prijs aanzienlijk verschilden.
Gezien ik nauwelijks wist waar ik aan begon koos ik voor de goedkoopste mogelijkheid.
Vele van de collega's die in het project stapten waren nog leek in het computergebruik, later hoorden we dat bij enkele kopers de PC nooit of pas veel later uit de doos kwam. De leergierige onder ons verenigden zich om met de hulp van meer ervaren collega's op een meer speelse dan productieve wijze toch onze eerste stappen te zetten en onze machines beter te leren kennen.






Al snel voelden velen zich toch wel een beetje bedrogen want men had ons, zeker de kopers van een XT, een systeem verkocht dat wel op het einde van zijn dagen gekomen was de techniek stond niet stil en nieuwere programma's draaiden niet op onze computers.


Toch werden ons door de mentors tussenoplossingen aangereikt door met simulatiesoftware, ik herinner me SIMCGA, dingen toch te laten werken. We gingen zelfs zo ver dat we batchbestanden leerden schrijven om die processen automatisch te laten starten.








Hoe dan ook de interesse was gewekt en ik en velen met mij begonnen thuis toch ook met meer productieve softwaare als tekstverwerker en rekenblad te experimenteren.

Professioneel deed het computergebruik ook langzaam maar zeker zijn intrede en werden alsmaar meer zaken gecentraliseerd en gedigitaliseerd, als centraal systeem herinner ik me vooral WANG en later SAP
Voor algemeen gebruik zijn het, na het WANG tijdperk, aanvankelijk Word PerfectLotus 1-2-3 en het intern mailprogramma cc Mail.die ik me herinner.
Later kregen we, gebruikersgericht, opleiding aangeboden voor Microsoft Windows en dan vooral de toepassingen onder Microsoft Office

Als onderhoudstechniekers kregen we met planningsoftware te maken en als tekenaar leerde ik de basis van AutoCAD. Ik heb me echter nooit intensief genoeg met AutoCAD beziggehouden om het echt onder de knie te krijgen.
Toch heb ik intussen, hier in Thailand, met de computer twee huizen ontworpen (en laten bouwen) niet met AutoCAD maar met de gratis versie van Google SketchUp, meer hierover lees je op Opnieuw bouwen in Paksuia en Woning in Paksuai

Op het laatst van mijn carrière draaide nagenoeg alles via netwerk en waren computers tot helemaal op de werkvloer doorgedrongen.
Gyproc liet computers die op het hogere niveau vervangen werden naar het onderliggende afdalen, iets waar op zich niets mis mee is. Ik denk dat ik slechts 1 maal (en vermoed dat het na de brand in 2002 was) een volledig nieuwe PC ter beschikking kreeg.
Het systeem thuis was toen reeds lang vervangen, een keertje geüpgraded en eens de emigratie in zicht kwam aangevuld met een notebook.

Mijn eerste kennismaking met het internet vond ook plaats op het werk, zei het eerder officieus. Ik ging daar regelmatig tijdens de middagpauze op ICT de online versies van de Engelstalige Thaise kranten lezen.
Toen Phan naar België kwam en ik telefoon in huis had maakte ik nog geruime tijd gebruik van inbel internet.
Ik lees nu bij het Googelen dat dit in België nog nauwelijks, of intussen misschien geheel niet meer, van toepassing is. In Thailand bestaat dial-up zeker nog wel al zal het gebruik ook wel flink afgenomen zijn.
In die tijd had ik ook een eerste e-mailadres via de ISP maar dat was natuurlijk geen goed idee.
Ik besefte al vlug dat ik met webmail naar continuïteit en bereikbaarheid beter af was en koos voor Hotmail maar laat me hier later nog op terugkomen.

Toen een gelegenheid zich voordeed om internet via de kabel in huis te halen opende zich een gans andere wereld en werd het gebruik een stuk intensiever.

Op het werk daarentegen kreeg ik pas heel laat, ik denk dat ik reeds virtueel ontslagen was, permanente toegang tot het internet. Daarvoor moest steeds met een collega die wel toegang had afgesproken worden en dat was toch wel erg bekrompen van Gyproc.
Hoe dan ook, het internet heeft een grote bijdrage geleverd bij het inschatten van onze rechten en plichten in verband met ontslag en mogelijk brugpensioen.
Ook bij de Feasibility study voor onze emigratie leverde het internet een schat aan informatie maar ook daarover later meer.
Voor de ervaringen die ik in Thailand met internetverbindingen opdeed kan je enkele "oude"stukjes over deze materie nalezen.

Geen kabel geen telefoon ipstar dan maar.
Eindelijk vaste telefoon voorlopig nog geen ADSL.
Hi-speed internet van TOT

Intussen heb ik bij TOT een internet pack van 6 Mb down en 512 Kbps up voor 590 Baht (+/- 14 Euro) + 7% VAT. Ik betwijfel of de duurdere pakketten de kosten waard zijn gezien mijn internetverkeer hoofdzakelijk uit het buitenland komt en de Bottleneck voor internet in Thailand hem in grote mate in de Intenationale Gateways zit al is er nog een (nagenoeg) onbespreekbare hindernis die die de internettraffiek hier moet nemen.

dinsdag 10 mei 2011

Dossier levenseinde in Thailand - Deel 6

Dit is echt niet mijn ding. Teksten die over hetzelfde onderwerp "ongeveer" hetzelfde zeggen met wat andere woorden, die verschillende mogelijkheden en interpretaties toelaten van hoe binnen de wet kan geregeld worden wat je wil regelen er gaat vrees ik professioneel advies aan te pas komen eer ik ben waar ik wil zijn.

Waar we, binnen de wettelijke mogelijkheden en met de minste kosten, willen toe komen is dat wij maximaal van elkaar erven en dat, mocht Phan er niet meer zijn, de kinderen ook van mij erven zowel in België als in Thailand. Lijkt eenvoudig maar is het, voor zover ik het allemaal begrijp, echter niet.

Goed nieuws voor onze erfgenamen is dat de Belgische "successierechten" voor hen onbestaand zijn gezien ons statuut van niet-rijksinwoner. Het "recht op overgang bij overlijden" voor niet-rijksinwoners kan in ons geval ook niet kan gegeven worden gezien het enkel van toepassing is op in België gelegen onroerend vermogen, iets dat we niet hebben.
De definitie van niet-rijksinwoner en recht op overgang bij overlijden zijn hier na te lezen op de website van notaris.be en ter controle kan je hier hetzelfde lezen op de site van Vlamingen in de wereld.
Dit gegeven maakt dat we ons geen zorgen hoeven te maken mochten we voor een fiscaal ongunstiger procedure kiezen om tot ons doel te komen.

Ook voor wat Thailand betreft is er fiscaal geen probleem. Als je even gaat Googelen op "inheritance tax thailand" stel je vast dat in Thailand dergelijke belasting (nog) onbestaand is.
Als onroerend goed vererft wordt is er wel sprake van de land overdracht taks maar die is relatief laag.

Een voorbeeld van de onduidelijkheid en twijfel waar ik al zo vaak mee geconfronteerd ben.

Hier lees ik dat er in Thailand mogelijk inkomensbelasting moet betaald worden op een erfenis.
Wealth, Inheritance & Gift Tax
There is no wealth tax in Thailand. There is no inheritance tax as such but a person who receives cash or property as a result of the death of another may be liable to pay income tax.
Bron
Maar van wat ik hier lees begrijp ik dan weer dat erfenissen zijn vrijgesteld van deze inkomensbelasting.

Q: Does Thailand have an inheritance tax or gift tax?
A: Thailand does not have specific laws on inheritance or gift taxes. Although Thailand has personal income tax, income and property acquired through inheritance are exempt from this tax.
Bron

maandag 9 mei 2011

Jonge honden

Het groeiproces dat onze jonge honden doormaken is spectaculair.
18 februari, ze waren toen ongeveer twee maand oud, kwamen ze hier toe als "schattige" puppy's.




























Ongeveer een maand later waren ze al flink gegroeid.


























Dezer dagen komen ze al aardig in de buurt van het formaat van onze "oude" honden.


Maar het blijven nog steeds jonge beestjes die erg speels en bijtgraag zijn, schoenen en slippers mag je niet onbewaakt achterlaten of ze zijn ermee weg.

De verstandhouding met de oude honden is wisselend.
Dam is de meest toegeeflijke, zal "meespelen" en zich (speels) laten bijten maar als ze het beu is springt ze over de afsluiting, zij kan dat de anderen niet.

DoDo kan soms ook wel een beetje speelsheid verdragen maar toont toch al gauw grommende de tanden.
LiLi is totaal onverdraagzaam, die duld DoukDouk en DaDa niet te dicht in haar buurt en laat dat al grommende duidelijk merken.

Gebruik makend van twee schotels lukt het toch om alle honden samen te laten eten al laten de oude de jonge vaak voorgaan, ook hier is het LiLi die eerder haar plaats zal opeisen.

Wijzelf trachten onze aandacht voor de honden goed te verdelen zodat er geen jaloezie ontstaat, en ik denk dat we daar vrij goed in slagen.

DaDa is gek op van water, als ze gaat drinken zet ze de twee voorpoten mee in de bak en spettert er de helft van het water uit waarna ze in het water op de grond gaat liggen.
Ze doet dit vooral graag in de tijd dat ze op de veranda mogen en we moeten dan opletten haar te onderscheppen eer ze de hele vloer besmeurd, eens gevat "legt" ze zich echter om afgedroogd te worden.

DoukDouk is rustiger maar die heeft dan weer met een probleem met huiduitslag.
We hebben in Phon Phisai wel een dierenarts maar dat blijkt achteraf geen "echte" te zijn. Hij gaf een injectie tegen jeuk en Viola Solution (je ziet het nog een beetje op de laatste foto) maar na een tijdje zagen we niet echt verbetering en wisten dat we wat anders moesten proberen.
Ik herinner me verhalen van Videomaster maar een bezoek aan Khon Kaen lijkt voorlopig nog niet nodig.
We hebben een kennis in Nong Khai wonen en kregen van haar drie adressen van dierenartsen.
Donderdag 28 april trokken we naar Nong Khai, op het eerste adres horen we dat de dokter een week afwezig is. Op het tweede adres is de dokter ook afwezig maar een buurvrouw belt hem en hij is pas tegen 17u00 terug, op het derde adres is de dokter ook afwezig en pas tegen de avond terug, de tweede wet van Murphy is hier duidelijk in het spel.
Niets aan te doen 's avonds dus terug naar Nong Khai.
De eerste moeten we niet opzoeken, de tweede blijkt ook geen "echte"te zijn maar is wel eerlijk.
Hij zegt een vermoeden van schimmel te hebben maar ziet niets in de oren wat dit zou bevestigen. Hij doet geen enkele poging ons iets te verkopen en verwijst ons naar een vierde dierenarts.
De derde is echter vlakbij en we willen ook zijn mening kennen. Nog niet thuis van zijn "zaken" belt zijn vrouw hem om uit te leggen wat het probleem is en hij laat haar ons tabletjes verkopen, neen dank u deze dierenarts (?) is voor ons ook niet betrouwbaar.

Bij de vierde diernarts moeten we even wachten omdat ze met een hondje en een kat bezig is. Als we aan de beurt zijn, het probleem uitleggen en vertellen wat er reeds gebeurde zegt ze te vermoeden dat de irritatie van de gebruikte shampoo komt en dat een reeks injecties een behandeling met een Progard Lotion nodig zijn. Ook beveelt ze aan een tijdje Progy Frutamin tabletten te geven om de huid te versterken en voor DoukDouk geen shampoo meer te gebruiken maar een oplossing van Dettol in water.
Drie dagen later moeten we nog een injectie komen halen, de dokter vraagt naar de evolutie maar we waren twee dagen van huis (waarover later in dit bericht meer) en hebben de behandeling dus eigenlijk nog niet echt ingezet.

Gisteren werden we terug bij de dierenarts verwacht voor nog een injectie en controle.
Er is een duidelijke verbetering van de toestand en we mogen DoukDouk terug met een aangepaste shampoo wassen. Verder moeten we de gevoelige plekken nog een week met een andere lotion behandelen en ook vitamines en voedingsupplementen, waaronder calcium, geven.
Ook de vacht regelmatig met een vlooienkam  behandelen is aangeraden, de losse haartjes haal je er zo uit maar ook de hondenvlooien (หฺมัด-สุ-นัก - mat sunak - dog flea) die bij de demonstratie toch wel aanwezig bleken.

Volgende week moeten we nog terug voor een controle en we hopen dat het probleem van DoukDouk snel en definitief opgelost geraakt want we overwegen de twee jonge honden eind juni voor een maand of drie op "vol pension" naar de Wing 1 in Korat te sturen.
Daar kan je, ook als burger, je honden laten trainen (ฝึก - fuek - to drill; to train; to practice; to exercise; to teach) niet naar vecht en bijttechnieken maar naar gehoorzaamheid en wat kunstjes.
We waren 29 en 30 april even op bezoek bij Taeng, werkzaam op Wing 1, en gingen o.a. kennismaken met de omgeving waar de honden verblijven.
Daar wilden ze de honden nu reeds hebben, hoe jonger hoe makkelijker zeker, maar we vinden ze enerzijds nog te jong en willen het probleem van DoukDouk eerst opgelost zien.

Enkele foto's

















en een filmpje.


Achteraf gezien heb je met zo'n "rashonden" duidelijk wat meer zorgen dan met de "straathonden" die we gewend waren maar we zullen ze gegarandeerd missen de drie maanden dat ze in "opleiding" zijn.

woensdag 4 mei 2011

Rijstoogst 2010 - Financiële evaluatie

We zijn begin mei 2011 en de tweede oogst van het seizoen 2010 is volop aan gang.
De prijzen voor kleefrijst van de vorige oogst, maar ook voor de nieuwe oogst, blijken goed te liggen, een loonwerker die we vaak gebruiken vertelde zeer tevreden te zijn met de opbrengst van zijn zomeroogst.
De prijzen voor de gewone rijst zijn minder gunstig en momenteel eerder dalend.
Een opkoper adviseerde, tenzij je dringend geld nodig hebt, enkele maanden te wachten alvorens te verkopen.
We gaan gokken en dat advies opvolgen maar ik ga geen maanden wachten om dit bericht te plaatsen en hanteer de dagprijzen en een raming van wat we zullen verkopen.

We zijn intussen van de nieuwe oogst aan't eten en hebben dus reeds een paar keer rijst laten pellen.
Dat gaat meestal om twee zakken ongepelde rijst die 23 - 24 kilo wegen, gepeld komt er dan een zak van 30 kilo terug. Ik denk dus de werkelijkheid niet al te veel geweld aan te doen door te stellen dat iedere zak rijst die we in het schuurtje konden leggen 15 kg gepelde rijst vertegenwoordigd.
Gepelde rijst van de kwaliteit die wij hebben koop je momenteel in de winkel voor 35 Baht/kg

Onderweg naar Nong Khai passeren we een opkoper en we kijken daar natuurlijk steeds naar de inkoopprijzen, momenteel is die voor gewone rijst 170 Baht per 12 kg.

Omdat enerzijds ik niet weet hoeveel rijst we zelf, onze intussen 5 honden en de andere familieleden zullen opeten (voor dit deel reken ik de winkelprijs) en anderzijds enkel de dagprijzen ter beschikking heb maak ik een raming van de verhouding tussen de investering en de opbrengst en kom daarmee op een meerwaarde van toch zo'n 34 % wat me trouwens niet tegenvalt.